ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/03/2016 21:49 EET | Updated 07/03/2016 22:03 EET

Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί - Το κλειδί είναι η Τουρκία

ALAIN JOCARD via Getty Images
French president Francois Hollande holds a press conference during an EU leaders summit with Turkey on migrants crisis in Brussels on March 7, 2016. European Union leaders will on March 7 back closing down the Balkans route used by most migrants to reach Europe, diplomats said, after at least 25 more people drowned trying to cross the Aegean Sea en route to Greece. The declaration drafted by EU ambassadors on March 6 will be announced at a summit in Brussels on March 7, set to also be attended by Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu. / AFP / ALAIN JOCARD (Photo credit should read ALAIN JOCARD/AFP/Getty Images)

«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων. Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020» , τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος «η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες» επισημαίνοντας ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων» και ότι «δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η γειτονική στην Ελλάδα χώρα θα λάβει πρόσθετα 3δισ. ευρώ εφόσον απαιτηθεί από τις καταστάσεις. Όπως σημείωσε θα ακολουθήσει νέα Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

«Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι όταν θα σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία», ανέφερε. Ο ίδιος εξήγησε ότι η Τουρκία διασφαλίζει την υποδοχή αρκετών μεταναστών και υφίσταται επίσης τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία ενώ είναι θύμα της τρομοκρατίας συμπληρώνοντας ότι «οφείλουμε λοιπόν να την στηρίξουμε αλλά απαιτείται να βοηθήσει στην πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών».

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε στο θέμα της Τουρκίας» αφόυ «υπάρχουν θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου».

Σε ό,τι αφορά στη Βαλκανική οδό και το άνοιγμα ή κλείσιμο αυτής ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει απόφαση σχετικά προσθέτοντας ότι το κλειδί είναι η Τουρκία ώστε να μην πηγαίνουν οι πρόσφυγες προς την Ελλάδα. Ειδικότερα είπε: «Έχει σχεδόν σταματήσει η διέλευση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών που γνωρίζουμε. Ωστόσο το πρόβλημα δεν διευθετήθηκε αφού οι πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Το κλειδί είναι η Τουρκία για να μην πηγαίνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Sponsoed Post