Ντάισελμπλουμ: Κοινή θέση θεσμών και Eurogroup η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού

Ντάισελμπλουμ: Κοινή θέση θεσμών και Eurogroup η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού
eurokinissi

Η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού είναι η κοινή θέση των θεσμών και του Eurogroup, δήλωσε σήμερα Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερουν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος τόνισε πως στην Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά.

Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο Ασφαλιστικό, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Προσέθεσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Μοσκοβισί: Επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ή όχι

Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα καλείται να αποφασίσει το αποψινό Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν κοινή άποψη για την αξιολόγηση», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό σημαίνει πρώτον, ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα είναι εποικοδομητικές, δεύτερον, ότι υπάρχει ακόμα ορισμένη δουλειά που πρέπει να γίνει, τρίτον, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τέταρτον, ότι είναι αναγκαία η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

«Αυτή είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγική κατάσταση στην Ελλάδα», σχολίασε ο Γάλλος επίτροπος. «Σήμερα θα συζητήσουμε αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να ζητήσουμε στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα», ανέφερε στη συνέχεια ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη κάποιο κενό και πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Κατέληξε, λέγοντας ότι κατά την άποψή του σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Σόιμπλε: Διαφορετικά θέματα το προσφυγικό και η αξιολόγηση και ναι επιστρέφει η τρόικα

Να μη συνδέεται το προσφυγικό με την αξιολόγηση επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Σόιμπλε συνεχίζοντας για τη χώρα μας σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κάθε στήριξη όσον αφορά στο προσφυγικό και η Γερμανία δεν θα την αφήσει μόνη της.

«Ήμασταν πάντα γενναιόδωροι με την Ελλάδα» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να λάβει αποφάσεις που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Σημείωσε δε πως οι θεσμοί θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης.

Για το προσφυγικό είπε: «Έχω πει επανειλημμένα ότι εμείς στη Γερμανία, είμαστε διατεθειμένοι από οικονομικής πλευράς να κάνουμε τα πάντα να βοηθήσουμε τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και τις χώρες που συνορεύουν με αυτές».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή