Το κλείσιμο του «Βαλκανικού διαδρόμου» προτεραιότητα της Ε.Ε.

Το κλείσιμο του «Βαλκανικού διαδρόμου» προτεραιότητα της Ε.Ε.
Migrants wait to board a train at the train station in Sid, about 100 km (62 miles) west from Belgrade, Serbia, during U.S. Sen. John McCain, unseen, visit on Friday, Feb. 12, 2016. Sen. McCain and a U.S. Congress delegation pledged assistance to Serbia and other countries along the Balkan migrant route. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Migrants wait to board a train at the train station in Sid, about 100 km (62 miles) west from Belgrade, Serbia, during U.S. Sen. John McCain, unseen, visit on Friday, Feb. 12, 2016. Sen. McCain and a U.S. Congress delegation pledged assistance to Serbia and other countries along the Balkan migrant route. (AP Photo/Darko Vojinovic)
ASSOCIATED PRESS

Τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της Ε.Ε. θα αναζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής οι «28».

Οι «28» αναμένεται να ζητήσουν από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε.- Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός. Σημειώνει, επίσης, πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» προσθέτει ο Ντόναλτ Τουσκ. Παράλληλα, η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Κομισιόν έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους "28" ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

To κείμενο συμπερασμάτων

Αναφορές σε κλείσιμο της οδού των δυτικών Βαλκανίων, άρα και των συνόρων της Ελλάδας προς Βορρά, την επαναπροώθηση στην Τουρκία, τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη και την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας περιλαμβάνει το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Το προσχέδιο αποφάσεων αναφέρει ειδικότερα ότι οι αρχηγοί των κρατών- μελών ανέτρεξαν στη Σύνοδο της 18-19 Φεβρουαρίου 2016 και στις αποφάσεις για πλήρη εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, λαμβάνοντας όμως υπόψιν την ιδιαιτερότητα των θαλασσίων συνόρων.

“Οι παράτυπες ροές των μεταναστών μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή”, αναφέρει το κείμενο.

Τονίζει επίσης ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερο για να βοηθήσει στη συνδιαχείριση της κατάστασης που προέκυψε ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης.

Αυτή είναι συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη, που απαιτεί γρήγορη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των μέσων και των πηγών της ΕΕ αλλά και τη συνδρομή όλων των κρατών μελών, αναφέρεται.

Ειδικότερα απαιτείται δράση στα ακόλουθα:

  • 1. Παροχή άμεσης και αποτελεσματικής απάντησης στην πολύ δυσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που εξελίσσεται ραγδαία στο έδαφος. Η έκτακτη υποστήριξη θα δοθεί από την Κομισιόν άμεσα σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, άλλα κράτη μέλη και μη κυβερνητικούς οργανισμούς μετά από αξιολόγηση από την Κομισιόν και την Ελλάδα για τις ανάγκες άλλα και για ένα σχέδιο αντιμετώπισης.
  • Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί καλωσορίζουν την πρόταση της Κομισιον για παροχή έκτακτης βοήθειας στο πλαίσιο της ΕΕ και καλούν το Συμβούλιο να το υιοθετήσει πριν από την επερχόμενη Σύνοδο του Μαρτίου, επεκτείνοντας το πλήθος των οικονομικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Καλούν επίσης τις υπηρεσίες προϋπολογισμού της ΕΕ να λάβουν τα οποία απαραίτητα μέτρα γι αυτό.
  • 2.Παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και σε διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των hotspots, με 100% ταυτοποίηση, καταγραφής και ελέγχους ασφάλειας και την παροχή επαρκών δυνατοτήτων υποδοχής. Η Frontex θα κάνει επιπλέον έκκληση για επισκέπτες αξιωματικούς όσο πιο σύντομα και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να απαντήσουν ως την 1 Απριλίου το αργότερο. Η Europol θα τοποθετήσει άμεσα αξιωματικούς σε όλα τα hotspots για να ενισχύσει τον έλεγχο ασφάλειας και να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην καταπολέμηση των διακινητών. Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί των κρατών καλωσορίζουν τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που ξεκίνησε σήμερα και καλούν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να στηρίξουν ενεργά.
  • 3. Βοήθεια στην Ελλάδα να εξασφαλίσει την ευρεία, αποτελεσματική και ταχεία επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που δε χρήζουν διεθνούς προστασίας βάση της συμφωνίας επανεισδοχης Ελλάδας- Τουρκίας και την από 1η Ιουνίου συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας.
  • 4.Επιτάχυνση της εφαρμογής του relocation για να ελαφρύνουμε το μεγάλο βάρος που πέφτει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Η EASO θα αναζητήσει επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό για να υποστηρίξει το σύστημα του ελληνικού άσυλου κι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα και πλήρως. Τα κράτη- μέλη καλούνται επίσης να παράσχουν περισσότερα μέρη για επανεγκατάσταση επειγόντως. Η επιτροπή θα αναφέρεται σε μηναία βάση σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη μετεγκατάσταση.
  • 5.Συνέχιση της στενής συνεργασίας με τα μη μέλη κράτη των δυτικών Βαλκανίων για την παροχή όποίας απαραίτητης βοήθειας
  • 6.Εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης και συνέχιση της δουλειάς σε ένα αξιόπιστο εθελοντικό πρόγραμμα υποδοχης με την Τουρκία
  • 7.Λήψη των απαραίτητων μέτρων άμεσα για τους νέους διάδρομους που ανοίγονται και να ενταθεί η μάχη κατά των διακινητών.
  • 8.Τίθεται ως προτεραιότητα η προώθηση όλων των στοιχείων του οδικού χάρτη της επιτροπής "για να επιστρέψουμε"στο δρόμο της Σένγκεν έτσι ώστε να σταματήσουμε τους προσωρινούς έλεγχους στα εσωτερικά σύνορα και να αποκαταστήσουμε τη σωστή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν το τέλος του έτους.
  • Αυτά είναι επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση στο έδαφος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπόσχεται την επανεξέταση όλων των προσφυγικών ζητημάτων στη Σύνοδο του Μαρτίου έτσι ώστε να ενδυναμώσει την συλλογική εφαρμογή της στρατηγικής για το προσφυγικό.

Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

O υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD είπε ότι ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, ότι αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, έχει δηλώσει ότι η Βιέννη θα παραμείνει αμετακίνητη. Προσκεκλημένος στη συζήτηση και ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας, ο οποίος υποστήριξε ότι το με το να σφραγίζουν ορισμένες χώρες τα σύνορά τους δεν λύνεται το παγκόσμιο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά αυτό οδηγεί σε φαινόμενο ντόμινο. «Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και να καταπολεμηθεί το προσφυγικό στις ρίζες του», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Μέρκελ κεκλεισμένων των θυρών είχε συνομιλίες πέντε ωρών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προεδρεύοντος της ΕΕ, Ολλανδού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε.

Le Figaro: Αποφασίστηκε κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων- η Ελλάδα συμφωνεί

Οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων και η Ελλάδα είναι σύμφωνη σε αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro. Όπως αναφέρεται, θα δοθεί οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού κύματος.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή