O Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει στην Αθήνα με «Το χρώμα της απώλειας»

O Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει στην Αθήνα με «Το χρώμα της απώλειας»
pallantzas

Με το «ει ης ώδε» (εάν ήσουν εδώ) που είπε η Μάρθα στον Χριστό και τον έκανε τη μοναδική φορά επί γης να δακρύσει, ο ζωγράφος Χρήστος Παλλαντζάς επιχειρεί να καταγράψει εικαστικά την αίσθηση της απώλειας.

Έπειτα από 10 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και σημαντικών εκθέσεων στο εξωτερικό, ο Έλληνας δημιουργός επιστρέφει στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τη νέα του έκθεση στην Γκαλερί Ευριπίδη. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου του καλλιτέχνη τα τελευταία χρόνια, μια γόνιμη περίοδος στην πολυετή πορεία του.

Τα έργα του, τα οποία εντυπωσίασαν στην Art Athina το 2014, αποτέλεσαν την πρόγευση για τη νέα του δουλειά. Όπως ομολογεί ο ίδιος, πρόκειται για ένα αφιέρωμα «σε ό,τι δεν ήλθε στην ώρα του, σ’ εκείνο το κενό που αφήνει η απώλεια προσώπων, καταστάσεων, πραγμάτων ή και της ψυχής, επιτρέποντας, συνάμα, στον καλλιτέχνη να μεταπλάσσει μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας, τη μετουσίωση, ως υποκατάστατο ικανό να παρηγορήσει και να θεραπεύσει».

Η ζωγραφική του Χρήστου Παλλαντζά διακρίνεται για την στέρεα τεχνική της, το σχέδιο που ακουμπάει στις αξίες της ζωγραφικής και τις δυνατές χρωματικές φόρμες, οι οποίες καθορίζουν τον χώρο και τον χρόνο, συνδέοντας τον μύθο με την πραγματικότητα, αναζητώντας την αλήθεια ενάντια στα στερεότυπα. Ο καλλιτέχνης προσβλέπει στη γαλήνη και την ηρεμία της ψυχής μέσα από την αναβίωση του χαμένου χρόνου. Ο χρόνος έχει παγώσει και το ανθρώπινο σώμα σε πρώτο πλάνο, χωρίς τις δεσμεύσεις των κοινωνικών συμβάσεων, αναζητά την κάθαρση. Οι πρωταγωνιστές των έργων πρόσωπα οικεία. Καθένα έχει την ιστορία του, η οποία ερμηνεύεται πάνω στον καμβά, πλάθοντας τη δική του αλήθεια κόντρα στη λογική της γοητείας και του αναμενόμενου.

Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης έως τις 26 Μαρτίου.

Δημοφιλή