Αιχμές Γιούνκερ για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία. «Δεν έχουν αλλάξει πολλά, εκτός εάν η Τουρκία εκλέξει γυναίκα πρωθυπουργό»

Αιχμές Γιούνκερ για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία

Αιχμές για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία άφησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δήλωσε ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες.

«Εκτός εάν η Τουρκία εκλέξει γυναίκα πρωθυπουργό», πρόσθεσε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, να του απαντά: «Είχαμε γυναίκα πρωθυπουργό».

«Ναι, αλλά τώρα έχουν εσένα», σημείωσε ο Γιούνκερ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τότε απάντησε ότι εκπροσωπεί «ένα έθνος που προστατεύει τις γυναίκες από την Συρία», αλλά και «όλα τα θύματα, κορίτσια, παιδιά...». «Είμαστε περήφανοι γι' αυτό», τόνισε.

Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή η τουρκική αστυνομία απώθησε με πλαστικές σφαίρες γυναίκες που διαμαρτύρονταν ειρηνικά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για την έμφυλη βία και την ανισότητα των δύο φύλων στη χώρα. Σύμφωνα με τον δείκτη των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων, η Τουρκία έρχεται 77η ανάμεσα σε 138 χώρες. Ακόμα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η ενδοοικογενειακή βία είναι δέκα φορές συχνότερη στην Τουρκία από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοφιλή