Τι δείχνει το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. για την αιματηρή επίθεση στον Κουμουτσάκο

Τι δείχνει το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. για την αιματηρή επίθεση στον Κουμουτσάκο
Eurokinissi

Ευθύνες σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για πλημμελή άσκηση καθηκόντων αποδίδει το πόρισμα της ΕΔΕ για την αιματηρή επίθεση με θύμα τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Κουμουτσάκο που έγινε το Νοέμβριο του 2015 στην πλατεία Συντάγματος.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση αποδίδει ευθύνες, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πέντε αξιωματικούς για «κατά περίσταση αδράνεια κατά τη διάρκεια της επίθεσης με στόχο τον βουλευτή». Η ποινή σε βάρος του είναι χρηματική και το πρόστιμο θα το καθορίσει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής.

Ο αξιωματικός που διενήργησε την ΕΔΕ, ο οποίος αποστρατεύτηκε κατά τη διάρκεια των κρίσεων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., δεν διαπίστωσε δόλο στις ενέργειές των πέντε συναδέλφων του, ώστε να προβλέπεται η ανώτερη πειθαρχική ποινή της αργίας με απόλυση.

Χρηματικό πρόστιμο αναμένεται να επιβληθεί στον Αστυνομικό Διευθυντή των μέτρων τάξης της ημέρας εκείνης, τον επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας, τον αξιωματικό επικεφαλής των τριών διμοιριών των ΜΑΤ, που βρίσκονταν μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο, και στον αστυνομικό φρουρό του βουλευτή, ο οποίος δεν τον προστάτευσε και δεν ήταν παρών τη στιγμή της επίθεσης για να τον απομακρύνει έγκαιρα πριν αυτή εκδηλωθεί.

Πρόστιμο προτείνεται και για τον αξιωματικό διμοιρίας, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επίθεσης, και ο οποίος είχε προστατεύσει τον βουλευτή με αποτέλεσμα να δεχθεί πέτρα στο λαιμό και να τεθεί εκτός υπηρεσίας για 8 ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, δεν κατάφερε να… συλλάβει τους δράστες. Μετά την κοινοποίηση της λήξης της ΕΔΕ, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους υπέβαλλαν νέο απολογητικό υπόμνημα.

Σημειώνεται πως μετά την επίθεση ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε δηλώσει: «Οι άνθρωποι που ήταν εκεί από μεριάς της αστυνομίας και που όφειλαν να παρέμβουν και δεν παρενέβησαν έχουν βαρύτατη ευθύνη πλημμελούς άσκησης του καθήκοντός τους. Η ηγεσία θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρή». Ο κ. Τόσκας με τη σειρά του είχε πει πως «υπάρχουν ερωτηματικά στο αν θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα και αναφέρομαι καθαρά σε ότι αφορά στην σύλληψη των δραστών».

Δημοφιλή