Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας επί της αρχής για το προσφυγικό. Μεταθέτουν τις οριστικές αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα

Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας επί της αρχής για το προσφυγικό. Μεταθέτουν τις οριστικές αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 07: European council president, Donald Tusk (C) and Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L) and President of the European Commission, Jean-Claude Juncker (R) speak at the press conference after The European Council Meeting In Brussels held at the Justus Lipsius Building on March 7, 2016 in Brussels, Belgium. EU leaders are meeting with Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu in Brussels, to discuss the worst refugee crisis since the Second World War, as thousands of migrants remain stranded in Greece after borders along the Balkan route to Germany are closed. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 07: European council president, Donald Tusk (C) and Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L) and President of the European Commission, Jean-Claude Juncker (R) speak at the press conference after The European Council Meeting In Brussels held at the Justus Lipsius Building on March 7, 2016 in Brussels, Belgium. EU leaders are meeting with Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu in Brussels, to discuss the worst refugee crisis since the Second World War, as thousands of migrants remain stranded in Greece after borders along the Balkan route to Germany are closed. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos via Getty Images

Έπειτα από περίπου 17 ώρες ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των «28» και κατ΄επέκταση οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική συμφωνία με αποτέλεσμα οι όποιες τελικές αποφάσεις να μεταφερθούν για την επόμενη σύνοδο στις 17 - 18 Μαρτίου.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, και να επισπεύσουν την χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό. Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ενώ από τις δηλώσεις των αξιωματούχων συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμφωνήθηκε επί της αρχής ότι η ροή των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα πρέπει να μειωθεί, όπως άλλωστε ανέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στόχος είναι οι fast track επιστροφές προς την Τουρκία των παράτυπων μεταναστών, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ.

«Έχουμε κοινή αντίληψη για ενδυνάμωση συνεργασίας και έχουμε κοινούς στόχους για τη μείωση των ροών. Ο κ.Νταβούτογλου δέχθηκε την υποδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Επιπλέον στόχος είναι να έχουμε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίου και να ελέγχουμε από κοινού τις ροές. ΟΙ μέρες της παράνομης μετανάστευσης στη Ευρώπη, τελειώνουν. Υπάρχουν νέες προτάσεις» είπε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε πως θα υπάρξει επιτάχυνση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί, επιτάχυνση της κατάργησης της βίζας και άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας.

Επιπλέον ο κ. Τουσκ έκανε αναφορά στα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών αναφορικά με την Τουρκία.

Ο κ. Τουσκ αναγνώρισε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας κάνοντας λόγο για έκτακτη βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως η Τουρκία θα προβεί στην επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο οι οποίοι θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους αλλά και Σύριους που θα μετεγκαθίστανται σε χώρες της ΕΕ. Έτσι δεν θα χρειάζονται τα κυκλώματα των διακινητών. Παράλληλα δεν θα πιέζεται πλέον η Ελλάδα, είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται την υποστήριξη της ΕΕ» και ανακοίνωσε στο σημείο αυτό ότι θα διατεθούν 700 εκατ για τους πρόσφυγες.

«Τώρα είναι η στιγμή για μια λειτουργική δομή» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαβίωση των Σύρων στην Τουρκία και θα τα 3δισ ευρώ θα ενισχυθούν με νέα χρηματοδότηση μετά το 2018. Υιοθετήσαμε και πρόταση για επιτάχυνση της κατάργησης της βίζας από Τουρκία προς τις χώρας της Σένγκεν.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμεντ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με του Γιούνκερ και Τουσκ είπε πως τα 3 δισ. ευρώ που ζήτησε είναι πολύ σημαντική βοήθεια.

«Λένε κάποιοι ότι είμαστε επαίτες αλλά δεν είναι αλήθεια έχουμε καταβάλει 10 εκατ δολάρια από τον προϋπολογισμό μας για τους πρόσφυγες. Τα χρήματα που θα πάρουμε θα πάνε στους πρόσφυγες για να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Δεν απαιτούμε περισσότερα χρήματα απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό ευθυνών για την αντιμετωπίση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δουλεύουμε για να βοηθήσουμε τα θύματα του καθεστώτος της Συρίας, του Ισλαμικού Κράτους και τωνρωσικών βομβαρδισμών».

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά το πέρας των εργασιών της.

«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές.

«Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η Σύνοδος τελείωσε σήμερα αλλά συνεχίζεται της Τρίτη στη Σμύρνη σε μια ιστορική συνάντηση, υπογράμμισε και επισήμανε πως η συζήτηση ανέδειξε τον διχασμό ανάμεσα στην ΕΕ. Όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα οι χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) αντέδρασαν στο σχέδιο και δεν δέχονταν την απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.

Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους.

Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, άρα να μειωθούν οι ροές.

Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε μετά το τέλος του Συνόδου Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

Τέλος, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.

Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ

Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020. Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, είπε επίσης ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι να σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

Δημοφιλή