Τα 6 σημεία στα οποία συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού ΕΕ – Τουρκία πριν την επόμενη Σύνοδο

Τα 6 σημεία στα οποία συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού ΕΕ – Τουρκία πριν την επόμενη Σύνοδο
Eu council

Την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση προς την Ευρώπη υπογράμμισαν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν από κοινού με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο μετά το τέλος τηςΣυνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λίγο μετά το πέρας των εργασιών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιέχονται τα βασικά συμπεράσματα της Συνόδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εργαστούν στη βάση των εξής αρχών:

  • Την επιστροφή όλων των νέων παράνομων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα με όλα τα κόστη καλυμμένα από την ΕΕ
  • Επαναγκατάσταση. Για κάθε Σύριο που επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας Σύριος από την Τουρκία θα εγκαθίσταται στην ΕΕ μέσα στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών
  • Την επιτάχυνση της κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2016
  • Την επιτάχυνση της εκταμίευσης των 3 δισ ευρώ προς τη Τουρκία πριν το τέλος του Μαρτίου και θα συζητηθεί η λήψη απόφαση για επιπλέον χρηματοδότηση για τις Εγκαταστάσεις Παραμονής Σύριων Προσφύγων.
  • Ακόμη συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την απόφαση να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, βάσει των συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2015
  • Τέλος θα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με τη Τουρκία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στη Συρία έτσι ώστε να επιτρέψει στον τοπικό πληθυσμό και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές όπου θα είναι πιο ασφαλείς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν με την Τουρκία πριν από τη νέα Σύνοδο του Μαρτίου. Οι εργασίες, διευκρινίζεται θα σέβονται την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Δημοφιλή