Η καλή, η κακή και η άσχημη: Αυτά τα σκίτσα αποκαλύπτουν την αληθινή γυναικεία πραγματικότητα

Η καλή, η κακή και η άσχημη: Αυτά τα σκίτσα αποκαλύπτουν την αληθινή γυναικεία πραγματικότητα

«Θέλω απλά να ζωγραφίζω τα κορίτσια όπως είναι πραγματικά» είπε πρόσφατα η καλλιτέχνης Cecile Dormeau στη Huffington Post.

Και αυτό ακριβώς κάνει.

Η Dormeau, εικονογράφος και γραφίστρια από τη Γαλλία, σχεδιάζει γυναίκες που ξυρίζουν τα πόδια τους φορώντας μόνο εσώρουχα, γυναίκες που ψαρεύουν άντρες (κυριολεκτικά), γυναίκες που τραβούν selfies και γυναίκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά ανατριχιαστικούς τύπους στο μετρό. Το Tumblr και το Instagram της Dormeau είναι γεμάτα με αυτά τα εκκεντρικά, φεμινιστικά σκίτσα και GIF. Και είναι όλα τους τόσο παράξενα όσο και υπέροχα.

«Οι περισσότερες εικονογραφήσεις μου έχουν στόχο να εμπνεύσουν τις γυναίκες και να τους δώσουν δύναμη, προφανώς», λέει η Dormeau στη HuffPost. «Μου αρέσει να παρουσιάζω τις γυναίκες με τρόπους που δεν έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε. Θέλω να γιορτάζω τις αδυναμίες των γυναικών μαζί με τις δυνάμεις τους».

Τα έργα της Dormeau μπορεί να είναι γνωστά κυρίως για τα θετικά μηνύματα που περνούν όσο αφορά στο γυναικείο σώμα, αλλά η τέχνη της επικεντρώνεται και σε άλλα θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση. Οι χιουμοριστικές εικονογραφήσεις της Dormeau φέρνουν στο φως σημαντικά θέματα τα οποία, όπως λέει η ίδια, βοηθούν τους αναγνώστες να κατανοήσουν τη δουλειά της και να τη μοιραστούν με άλλους.

«Είναι σημαντικό για εμένα να υπογραμμίσω θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση», λέει. «Ποια γυναίκα δεν έχει (δυστυχώς) παρενοχληθεί σεξουαλικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς; Πολλοί από τους ακολούθους μου μου λένε πως ταυτίζονται με τη δουλειά μου, κάτι που αποδεικνύει πως πρέπει να μιλάμε περισσότερο για αυτά τα θέματα ώστε να βρούμε απαντήσεις».

Η Dormeau λέει πως το βασικότερο μήνυμα πίσω από τις εικονογραφήσεις της είναι να εκπροσωπήσει ό,τι δεν εκπροσωπείται αρκετά -είτε είναι μικρό και ασήμαντο, όπως το να κάνεις χάλια τη γραμμή του eyeliner, είτε μεγάλο και σημαντικό, όπως το ζήτημα της συγκατάθεσης.

«Τα κεντρικά θέματα με τα οποία θέλω να δουλεύω είναι ο σχεδιασμός πραγμάτων που δεν έρχονται συχνά στο φως, κρυμμένες ενέργειες ή λεπτομέρειες που ντρεπόμαστε να μοιραστούμε με άλλους», λέει η καλλιτέχνης.

Προσθέτει επίσης πως είναι πολύ σημαντικό για την αυτοπεποίθηση των γυναικών να τις βοηθάς να συνειδητοποιούν πως αυτά τα θέματα-ταμπού δεν είναι εκτός ορίων στις συζητήσεις. «Μέσα από τις εικονογραφήσεις μου θέλω να κάνω τις γυναίκες να καταλάβουν πως όλες μας είμαστε σκ@τ@ μερικές φορές -και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό», λέει η Dormeau. «Δεν είσαι η μόνη που παλεύει με ανασφάλειες και προβλήματα. Πρέπει απλά να βρούμε έναν τρόπο να μιλάμε για αυτά, να τα μοιραζόμαστε και να τα κοροϊδεύουμε παρέα. Είμαστε επαρκείς, είμαστε τέλειες ακριβώς όπως είμαστε».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε περισσότερες από τις εικονογραφήσεις της Dormeau.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Huffington Post US.

Δημοφιλή