ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/03/2016 16:43 EET | Updated 09/03/2016 18:15 EET

Σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

Eurokinissi

Την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Digital Economy Forum 2016 , που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται και άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως η κατάρτιση της ψηφιακής στρατηγικής, ωστόσο σημείωσε ότι ήδη γίνονται σημαντικά βήματα, σημειώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να απελευθερώσει την δυναμική ενός σημαντικού κλάδου της, της ψηφιακής οικονομίας που όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα σημασία του, και αυτό έχει κοστίσει.

Αν συνεργαστούμε σωστά μπορούμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο που να απογειώσει τις δυνατότητες της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση της πληροφορικής και των επικοινωνιών, είπε ο πρωθυπουργός . Πρόσθεσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο εθνικής ψηφιακής πολιτικής που πρέπει να βασίζεται σε θεσμούς να σέβεται και να προστατεύει τα ψηφιακά δικαιώματα και να δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εργαστούν και να καινοτομήσουν εδώ στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να χάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία, πρέπει να δράσει τώρα για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Οφείλουμε , πρόσθεσε, να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την οικονομία της γνώσης και τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα μπορούν να το πετύχουν και αυτό, το αποδεικνύουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Τι θα αλλάξει η ΓΓΨΠ

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τη θεσμική τομή αυτή θα λάβει τέλος την πολιτική και διοικητική ασυναρτησία των πολλών και αντικρουόμενων πολιτικών στον σχετικό τομέα. Ενέταξε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης στο ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει επιλέξει έναν άλλον δρόμο, όχι τόσο επικοινωνιακό, ίσως πιο δύσκολο αλλά πιο ουσιαστικό. «Επεξεργαστήκαμε ιδέες και προτάσεις για την κατάθεση τεκμηριωμένης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την εκπόνηση και τον συντονισμό της ψηφιακής πολιτικής με τον πλέον λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο», είπε. Εξήγησε ότι επελέγη η κατεύθυνση της ΓΓΨΠ και όχι άλλης μιας επιτροπής όπως αυτής που πρότεινε ο νόμος 4314 επειδή πλέον λόγω της θεσμικής εμπειρίας της χώρας μπορεί να ειπωθεί ότι αυτές οι επιτροπές δεν λειτουργούν, δεν παράγουν έργο.

Επισήμανε ότι για την επίλυση του προβλήματος της αιρεσιμότητας είναι προϋπόθεση η συγκρότηση της ΓΓ. Ακόμα ανέφερε ότι η απελευθέρωση των χρημάτων για τον θεματικό στοχο 2 του ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα και με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το δημόσιο συμφέρον και την καλή λειτουργία της αγοράς.

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία, όπως είπε, να μιλήσει για το πώς η πολιτική της κυβέρνησης εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και για το σχέδιο μιας εθνικής ψηφιακής πολιτικής που πρέπει να βασίζεται σε θεσμούς, να εγγυάται τη σταθερότητα στην αγορά και την κοινωνία, να επιτρέπει τη συμμετοχή στην οικονομία και την κοινωνία της πληροφορίας, να σέβεται και να προστατεύει τα ψηφιακά δικαιώματα, να δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εργαστούν στην Ελλάδα. Όχι απλά κυνηγώντας την επόμενη σύμβαση του ΕΣΠΑ με το μπλοκάκι αλλά με τον απαραίτητο δυναμισμό για την κατάκτηση του νέου ψηφιακού κόσμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια συνεκτική πολιτική για τη συνολική ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει απλώς να τρέχουμε πίσω από ημερομηνίες εφαρμογής κοινοτικών οδηγιών και να υλοποιούμε έργα πληροφορικής χωρίς κανένα σχέδιο, αλλά ότι οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να λειτουργούμε με βάση τη διαλειτουργικότητα τους ή τη συμβολή τους σε έναν εθνικό σχέδιο ψηφιακής πολιτικής με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η πρόταση για την ψηφιακή πολιτική

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η πολιτική πρόταση της κυβέρνησης για την ψηφιακή πολιτική περιλαμβάνει:

  • Α) τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλαισίου για καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από συμβάσεις του δημοσίου. Μονο έτσι μπορούν να προκύψουν θέσεις εργασίας για τους εξειδικευμένους επιστήμονες, είπε.
  • Β) Περιλαμβάνει επίσης ουσιαστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πάντοτε με σεβασμό στην συνταγματική προστασία των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε ανάγκη την ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση, συνέχισε, με διασφάλιση διαλειτουργικότητας. Θέλουμε, ανέφερε, τη διαφάνεια σε όλον τον κύκλο ζωής του ΕΣΠΑ και ζητάμε από τους ιδιώτες που ασκούν δημόσια υπηρεσία να υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς διαφάνειας που υπόκεινται και οι δημόσιοι φορείς.
  • Γ) Περιλαμβάνει την ενίσχυση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ερευνητικό και πανεπιστημιακό χώρο στην παραγωγή, με τη δημιουργία μιας εθνικής πολιτικής για τη διανοητική ιδιοκτησία που έχει ως στόχο την αύξηση του εθνικού άυλου ανθρώπινου κεφαλαίου.

Αυτό προϋποθέτει και την ουσιαστική προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων που αποτελεί και την κεντρική πολτιική στόχευση της κυβέρνησης που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, διακρίνεται σε 3 άξονες: Ο 1ος άξονας αφορά την ανοικτή πρόσβαση στην γνώση και την πληροφορία σε όλους. Όμως μια τέτοια πολιτική χρειάζεται να συνδέεται με την προστασία της ιδιωτικότητας, κάτι που είναι ο 2ος άξονας. Ο 3ος αφορά την οικονομία του διαμοιρασμού, που αφορά τις μεγάλες παγκόσμιες ψηφιακές πλατφόρμες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)