ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/03/2016 05:49 EET | Updated 09/03/2016 05:49 EET

Ακροβατώντας στο Αιγαίο: Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη Σμύρνη στην κάμερα της ΕΡΤ

Alexander Koerner via Getty Images
MYTELENE, GREECE - MARCH 09: An inflatable boat is seen while arriving at the shore, crossing the sea from Turkey to Lesbos, some 5 kilometres south of the capital of the Island, Mytelene on March 9, 2016 in Mytelene, Greece. During the night six inflatable baots reached the beaches of Lesbos. Joined Forces of the Standing NATO (North Atlantic Treaty Organisation) Maritime Group 2, including German Navy supply vessel 'Bonn' have arrived at the coast of the greek Island of Lesbos today in order

Στη Σμύρνη και στο Τσεσμέ ταξίδεψε αυτή την εβδομάδα η εκπομπή της ΕΡΤ «Ειδικές Αποστολές», επιδιώκοντας ν’ αναδείξει τις σκοτεινές πρακτικές των διακινητών, οι οποίοι προσεγγίζουν μεθοδικά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιθυμούν πάση θυσία και με τεράστιο οικονομικό κόστος να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Ο Φάνης Παπαθανασίου μίλησε στη Σμύρνη με ανθρώπους, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες ασχολούνται σε βάθος με το προσφυγικό ζήτημα και γνωρίζουν τους τρόπους δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης. Συνάντησε πρόσφυγες και μετανάστες που είτε ζουν στην Τουρκία επιχειρώντας να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για τα «ναύλα» τους, είτε απλώς χρησιμοποιούν τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές ως χώρους- transit απ’ όπου θα ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι τους.

eid-aposotoles Σμύρνη 2 από fon1972

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τελευταία Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ο τζίρος της διακίνησης ανθρώπων από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας, όμως δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για τον περιορισμό των διακινητών. Ούτως ή άλλως, ο «πειρασμός» για την οικονομία των τουρκικών παραλίων είναι μεγάλος. Η δράση των διακινητών, άλλωστε, είναι ιδιαιτέρως οργανωμένη, εκατοντάδες άνθρωποι δουλεύουν γι’ αυτούς εφαρμόζοντας τις σκληρές πρακτικές τους.

Το Τσεσμέ απέχει από τη Σμύρνη περίπου 70 χιλιόμετρα. Για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν εκεί ακόμα και με τα πόδια είναι ο τελευταίος σταθμός πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους.