ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/03/2016 10:21 EET | Updated 09/03/2016 11:12 EET

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αποχώρησε λόγω αδιαθεσίας ο Σταθάκης

Eurokinissi

Άρχισαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την 1η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Από ελληνικής πλευράς, παρών είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αν και παρέστη στην αρχή της συνάντησης ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και αποχώρησε. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ορίστηκε νέα συνάντησή τους με τους θεσμούς αύριο Πέμπτη.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών παρίστανται οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Στις 18.30 αναμένεται η συνάντηση του «κουαρτέτου» με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στον προσδιορισμό του ύψους του δημοσιονομικού κενού και τον τρόπο κάλυψής του, στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στις αλλαγές στο φορολογικό, στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση του Επιτρόπου επί των Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος έως την 1η Μαΐου».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά και επίσημα ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Συμφωνία για πρόγραμμα και χρέος μέχρι την Πρωτομαγιά βλέπει η Αθήνα