ΔΙΕΘΝΕΣ
09/03/2016 15:23 EET | Updated 09/03/2016 18:44 EET

Τουσκ: Απόφαση και των «28» το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου

ASSOCIATED PRESS
European Council President Donald Tusk speaks to the media during a joint press conference with Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu in Ankara, Turkey, Thursday, March 3, 2016. Tusk says it is up to Turkey to decide what further measures it can take to reduce the flow of migrants but says many in Europe favor a mechanism that would allow the “fast and large-scale” shipment of migrants back to Turkey and such a mechanism would “effectively break the business model of the smugglers.(AP Photo/Burhan Ozbilici)

«Ξάφνιασε» με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσον αφορά στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου καθώς ευχαρίστησε τις συγκεκριμένες χώρες που αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων τους στις «παράτυπες» ροές μεταναστών.

«Οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων έφτασαν στο τέλος τους. Δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ» ανέφερε στο ένα του μήνυμα στο Twitter.

Ο κ. Τουσκ δεν σταματά εκεί αλλά ευχαριστεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την απόφασή τους.

«Ευχαριστώ τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Στην ουσία αναφέρεται στη Σερβία, την ΠΓΔΜ. Είχαν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις δηλαδή την άρνηση να επιτρέπουν τη διέλευση προσφύγων στα εδάφη τους η Σλοβενία και η Κροατία.

Στις δηλώσεις Τουσκ απάντησε μέσω tweets ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας:

«Ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών.Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 13 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη διαβιώνοντας υπό άθλιες συνθήκες.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι προτεραιότητά είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες, ενώ διέψευσε δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία.

Ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους».

Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

Αύριο Πέμπτη θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα,τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Επίσης σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο 300 με 400 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Εξάλλου γίνονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό και σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος διαβεβαίωσε κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό της Ειδομένης, ότι δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη και ανακοίνωσε ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Η ΠΓΔΜ «έκλεισε» τελείως τα σύνορά της για τους πρόσφυγες

Η Ευρώπη φοβάται

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post