Ξεκινά και επίσημα ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Συμφωνία για πρόγραμμα και χρέος μέχρι την Πρωτομαγιά βλέπει η Αθήνα

Ξεκινά και επίσημα ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές
Athens, Attica, Greece, Europe
Athens, Attica, Greece, Europe
Lonely Planet via Getty Images

Στον απόηχο της «βόμβας» που έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων για το χρέος , ξεκινούν σήμερα Tετάρτη στην Αθήνα οι επαφές μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 2 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Hilton όπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης από Ελληνικής πλευράς και οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) καθώς και ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζιαμαρόλι από την πλευρά των δανειστών, αναμένεται να ετοιμάσουν την ατζέντα και να θέσουν το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.

Αργότερα το απόγευμα της Τετάρτης (6.30μ.μ), έχει προγραμματιστεί και το πρώτο ραντεβού που θα ανοίξει επίσημα τη διαπραγμάτευση, καθώς ο υπουργός Εργασίας θα παρουσιάσει τις προτάσεις του στους δανειστές για το κομβικό θέμα της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Παρόλα αυτά το θετικό κλίμα που υπήρξε στο Eurogroup, ειδικά μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ περί διευθέτησης του Ελληνικού χρέους στο «εγγύς» μέλλον, επιχείρησε να δυναμιτίσει με τις δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι «Αυτό το μέρος της συζήτησης είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία».

Κυβερνητικές πηγές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι «η ρύθμιση του χρέους θα προχωρήσει κανονικά, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας» και επισήμαιναν ότι «η τοποθέτηση του κ. Σόιμπλε είναι μέρος της πίεσης που θέλει να ασκήσει προκειμένου η Ελλάδα να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών».

Οι διαφορές ωστόσο μεταξύ όλων των παραγόντων που μετέχουν στη διαπραγμάτευση παραμένουν στο τραπέζι. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει η αξιολόγηση του προγράμματος να έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία συνολική συμφωνία για το πρόγραμμα και το χρέος έως την 1η Μαίου. Με αυτή την εξέλιξη η Αθήνα θα αποφύγει ένα ακόμα θρίλερ και παράλληλα θα στείλει σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Σε γενικές γραμμές με το χρονοδιάγραμμα συμφωνούν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισή, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος δήλωσε ότι «το θέμα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι».

Σε αντίστοιχο κλίμα και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να «κινηθεί γρήγορα» για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όμως το πόσο γρήγορα θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις εξαρτάται πρωτίστως από την ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε.

Άγνωστη παραμένει η στάση του ΔΝΤ, τόσο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων. Αντίστοιχα ο κ. Σόιμπλε μίλησε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, χωρίς η συμφωνία να περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Όποιοι σχεδιασμοί και να γίνουν βέβαια, το χρονοδιάγραμμα θα κριθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όταν θα ανοίξουν όλα τα κρίσιμα μέτωπα, με πρώτο αυτό του δημοσιονομικού κενού, το οποίο θα κριθεί και από τις συζητήσεις για το Ασφαλιστικό που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα.

Οι θεσμοί περιμένουν απαντήσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο αναφορικά με τον κατάλογο των μέτρων που θα υλοποιήσουν την κυβερνητική δέσμευση για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2016.

Η διαπραγμάτευση θα κρίνει αν θα υπάρξουν περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, την τύχη της Ελληνικής πρότασης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να διασωθούν οι επικουρικές συντάξεις, το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα δοθούν μετά την 1/1/2016, το ύψος της Εθνικής σύνταξης, το ύψος των συντελεστών αναπλήρωσης, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η Ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην επιδίωξη της να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές έλεγαν στη HuffPost Greece ότι εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στις πιέσεις για περικοπές, το υπουργείο έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει «δίχτυ ασφαλείας» στα 1.200 ευρώ για κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ οι μειώσεις στις υπόλοιπες συντάξεις δεν θα γίνουν οριζόντια.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι οι περικοπές δεν θα γίνουν ούτε εκεί οριζόντιες, καθώς το μοντέλο που θα επιλεγεί θα προβλέπει μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα το Ταμείο.

Για παράδειγμα όποιο Ταμείο είχε ποσοστά αναπλήρωσης 90% στις επικουρικές αυτό θα μειωθεί περίπου στο 60%, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέσο ποσοστό αναπλήρωσης σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.

Δημοφιλή