Μάχη με τις καιρικές συνθήκες δίνουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη. Κλειστή παραμένει η «Βαλκανική Οδός»

Μάχη με τις καιρικές συνθήκες δίνουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη
Sooc

Ακόμη μια δύσκολη μέρα, μέσα στη λάσπη και τη βροχή, ξημέρωσε στην Ειδομένη για τους 13.000 πρόσφυγες. Η ροή έχει διακοπεί από την Δευτέρα, με την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή.

Ωστόσο, παρά τις άθλιες συνθήκες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το σημείο. Προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα, απέναντι στην αντιξοότητα του καιρού και «θωρακίζουν» τις σκηνές τους με πρόσθετα πλαστικά κομμάτια, ενώ γράφουν απέξω και το όνομά τους στα αραβικά, προσπαθώντας να υποδηλώσουν ότι εκεί είναι το σπίτι τους.

Ελάχιστοι επέλεξαν το πρωί να φύγουν από την Ειδομένη με ταξί. Οι υπόλοιποι μπήκαν στην τεράστια ουρά που σχηματίζεται με το πρώτο φως της ημέρας για να πάρουν το πρωινό που μοιράζει η ΜΚΟ Praksis. Κάποιοι, που ήλπιζαν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν με την τελευταία Σύνοδο στις Βρυξέλλες, έχουν απογοητευθεί. Δεν διστάζουν δε να διατυπώσουν φόβους ότι θα παραμείνουν «κολλημένοι» στην Ειδομένη και στην επόμενη Σύνοδο.

«Ο καταυλισμός της Ειδομένης, αποτελεί στίγμα για τη χώρα μας και την Ευρώπη», δήλωσε ο ειδικός Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας.

«Καθημερινά, εικόνες ντροπής που υποβιβάζουν και απαξιώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κατακλύζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων δημιουργεί κατάσταση έντασης στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα με συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η Ειδομένη αποτελεί πολλαπλό κίνδυνο σε υγειονομικό και διαχειριστικό επίπεδο, καθώς μέρα με τη μέρα μεγαλώνει ο κίνδυνος για την ανάπτυξη ασθενειών, όπως η πολυανθεκτική φυματίωση ή η πολιομυελίτιδα, ενώ το νοσοκομείο του Κιλκίς ήδη δηλώνει αδυναμία κάλυψης των αναγκών», πρόσθσε, κάνοντας έκκληση για άμεση μεταφορά όλων αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής, με φύλαξη και έλεγχο και οργανωμένη διανομή γευμάτων.

«Η Ειδομένη θα πρέπει να λειτουργεί μόνον ως σταθμός για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν σε άλλες χώρες. Όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει χθες, κάθε μέρα καθυστέρησης επιδεινώνει το πρόβλημα και οδηγεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, στον Πειραιά, παραμένουν περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες. Περίπου 1.000 πρόκειται να μεταφερθούν αργότερα σε κέντρα φιλοξενίας.

Δημοφιλή