Συλλογή υπογραφών από τον ΟΣΔΕΛ για την επιβολή 2% στην αξία των ηλεκτρονικών υπολογιστών υπέρ της εύλογης αμοιβής

Συλλογή υπογραφών από τον ΟΣΔΕΛ για την επιβολή 2% στην αξία των ηλεκτρονικών υπολογιστών υπέρ της εύλογης αμοιβής
Woman sitting in front of a laptop and writing on a notebook
Woman sitting in front of a laptop and writing on a notebook
Big Cheese Photo via Getty Images

Σε συλλογή υπογραφών προχωρά ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου ελπίζοντας να καμφθούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τις εταιρείες πληροφορικής σχετικά με την πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση του 2% της αξίας εισαγωγής των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο καθεστώς της εύλογης αμοιβής.

Η ρύθμιση επετεύχθη μετά από πολυετείς και επίμονες προσπάθειες και του ΟΣΔΕΛ προς όφελος όλων των επαγγελματικών κατηγοριών δημιουργών και εκδοτών που ωφελούνται από την εύλογη αμοιβή. Τώρα όμως οι εταιρείες πληροφορικής, αντιδρούν έντονα κάνοντας εκστρατεία κατά της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με τον ΟΣΔΕΛ «αβάσιμα επιχειρήματα περί στρέβλωσης της ανταγωνιστικότητας, πτώσης της αγοράς και άλλα, ασκώντας ιδιαίτερες πιέσεις στην κυβέρνηση».

Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ, Γεώργιος Ανδρέα Ζάννος, «είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο και χρήσιμο, σε αυτήν τη φάση να υποστηριχθεί ο θεσμός της εύλογης αμοιβής ως αντιστάθμισμα της ελεύθερης ιδιωτικής αναπαραγωγής για να μην στερηθούν οι δημιουργοί έσοδα που τους ανήκουν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Περισσότερα στοιχεία για το τι είναι και τι δεν είναι το ποσοστό του 2% μπορείτε να δείτε στο site μας στο άρθρο «Φόρος ή Πνευματικό Δικαίωμα; Αλήθειες και Ψέματα για το 2%» και το «Το περιεχόμενο, όχι το περιτύλιγμα».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μέτρα για την προστασία των έργων από την πειρατεία στο διαδίκτυο, μια σημαντική πληγή για τη δημιουργικότητα και πηγή έντονης ανησυχίας ως και αντικίνητρο για την ανάπτυξη του πνευματικού έργου.

Η επιστολή καταλήγει καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υπογράψουν την ανοιχτή επιστολή που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Δημοφιλή