ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/03/2016 12:13 EET | Updated 10/03/2016 12:14 EET

Βουλή: Τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, για τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras addresses lawmakers during a parliamentary session in Athens, Sunday, Dec. 6, 2015. Greek parliament votes on 2016 budget that sees the country slipping back into mild recession and maintaining high unemployment. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Την άλλη Δευτέρα 21 Μαρτίου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή για τα θέματα της δικαιοσύνης, της διαφάνειας των ΜΜΕ και της διαφθοράς καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων, εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, προσδιόρισε για τη συγκεκριμένη ημέρα τη σχετική συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τα κόμματα ρίχτηκαν ήδη σε μια σκληρή μάχη εντυπώσεων για το θέμα καθώς η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ζήτησαν από κοινού στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων να προηγηθεί η κλήση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Διαφάνειας Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Προφανής στόχος των τριών κομμάτων είναι να κυριαρχήσει στην ατζέντα το θέμα των καταγγελιών της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της άσκησε πιέσεις για να μην τεθεί στο αρχείο η υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η κυβέρνηση απέρριψε, όμως, το αίτημα της αντιπολίτευσης καθώς επιθυμεί να προηγηθεί η μάχη των πολιτικών αρχηγών. Όπως διαφαίνεται και από τη σχετική επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναδειχθεί η σχέση των εν λόγω καταγγελιών περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη με την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση από εκδοτικά συγκροτήματα. Η κυβέρνηση επιδιώκει, μάλιστα, να καταδειχθούν τα αίτια των επιθέσεων που σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου σχετίζονται με τις δικαστικές έρευνες σε ύποπτες τραπεζικές δανειοδοτήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης καθώς και με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των καναλιών. Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει, όμως και ότι θα συνδέσει το ζήτημα και με τη διερεύνηση υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, καθώς και «άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμη και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας».