Τσίπρας: Επανερχόμαστε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016. Στόχος η ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη

Τσίπρας: Επανερχόμαστε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016. Στόχος η ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη
Eurokinissi

Βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες θα ξεπεραστεί και αυτή ην κρίσιμη στιγμή και ότι αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομίαεμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους και όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε πως επανερχόμαστε στην ανάπτυξη του τρίτο τρίμηνο του 2016.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως βασική πρόκληση είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: «Ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας».

«Από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να συζητάμε μόνο την ανάκαμψη αλλά και πως θα μοιράσουμε δίκαια στην κοινωνία τους καρπούς της ανάκαμψης».

Υπογράμμισε δε πως περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη είναι ικανή να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη

Συμφωνούμε με τον ΟΟΣΑ με τη σύσταση για τις εργασιακές σχέσεις - Πρέπει να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό

Γιάυτο Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να επιτύχουμε μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα που να μην επηρεάσει αρνητικά τα δημοσιονομικά μας

Συμφωνούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για το χρήσιμο θέμα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας

Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός διευκρινίζοντας: «Γιατί εμείς διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν, δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας, της σημασίας καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση του ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, καθώς, επίσης, και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι «θα πρέπει να τον αυξήσουμε». Επίσης, επισήμανε ότι σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρία αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται, είπε ότι εξαιτίας αυτών η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει πολύ μα πάρα πολύ μικρή ανάπτυξη του χρόνου.

Είπε επίσης ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συζητήσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους.

Χρειαζόμαστε ένα χαμηλότερο μονοπάτι για τις ροές εξυπηρέτησης του χρέους, είπε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ είπε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική επικοινωνίας ώστε να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων προειδοποιώντας όμως ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από παγιωμένα συμφέροντα που θα νιώσουν ότι θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις.

Η Κυβέρνηση όμως πρέπει να επιμείνει, είπε ο κ. Γκουρία γιατί οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, θα βελτιώσουν την κοινωνική πρόνοια θα δημιουργήσουν καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον.

Πιο αναλυτικά:

Λόγω των μεταρρυθμίσεων πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετική ανάπτυξη του χρόνου, υπάρχουν σημάδια σταδιακής βελτίωσης με τα επίπεδα ανεργίας να πέφτουν. Βεβαίως, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2012, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Γκουρία υπογράμμισε ότι ενώ όλοι θεωρούσαν ότι θα απαιτηθούν 25 δισ., τελικά η ανακεφαλαιοποίηση προχώρησε με μόλις 6 δισ ευρώ. Έτσι και 20 δισ. εξοικονομήθηκαν- που θα βάρυναν το χρέος- και υπάρχει ένα δυνατότερο ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, είπε επίσης ο γγ του ΟΟΣΑ, «θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην άνοδο των εξαγωγών. Η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να μειωθεί η μελλοντική επιβάρυνση του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος, με επιμήκυνση».

«Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους» υποστήρισε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές θέλουν έναν καθαρό ορίζοντα για να επενδύσουν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για τη δημιουργία εξοικονομήσεων, σημείωσε ότι η εισαγωγή μιας βασικής σύνταξης, μιας ελάχιστης σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι οι συντάξεις έχουν περικοπεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε μέτρα που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, δημιουργώντας εξοικονόμηση πόρων, μειώνοντας κάποιες ειδικές μεταχειρίσεις, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι ευάλωτοι πολίτες.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή