Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι επιβάτες αεροπλάνων είναι συχνά θυμωμένοι; Ιδού η απάντηση

Businessman Sitting in an Aeroplane Trapped by a Man Sleeping by His Side
Businessman Sitting in an Aeroplane Trapped by a Man Sleeping by His Side

Ακόμα κι αν δεν πετάτε συχνά, σίγουρα έχετε έρθει αντιμέτωπο με κάποιον θυμωμένο επιβάτη. Μπορεί να έχει θυμώσει με την καθυστέρηση της πτήσης ή με το γεγονός ότι δεν έχει χώρο να βάλει την χειραποσκευή του ή επειδή έχει αναταράξεις. Όπως και να' χει κάτι πηγαίνει στραβά.

Οι θυμωμένοι επιβάτες κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι συχνό φαινόμενο και πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους αεροσυνοδούς, αφού μπορεί να βάλει σε ρίσκο την ασφάλεια των επιβατών.

Που οφείλεται όμως αυτός ο θυμός;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικοί επιβάτες βιώνουν έντονα συναισθήματα θυμού γιατί κατά τη διάρκεια της πτήσης συνειδητοποιούν πόσο λίγο έλεγχο έχουν ως ανθρώπινα όντα στην Γη.

«Τα επίπεδα θυμού αυξάνονται όταν νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, αλλά το συναίσθημα αυτό γίνεται πιο έντονο όταν πετάμε», αναφέρει ο Dr. Martin Seif.

Μπορεί να μην αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, αλλά το γεγονός ότι μία πτήση έχει πολλά ερεθίσματα που μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, όπως άσχημες μυρωδιές, μικροί χώροι ή ενοχλητικοί συνεπιβάτες, σίγουρα δεν βοηθά.

Μερικοί προσπαθούν να βρουν παρηγοριά στο ποτό, αλλά το αλκοόλ δεν βοηθά.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι η πτήση είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να κάνει κάποιος ασκήσεις χαλάρωσης και ανεκτικότητας. Συγκεκριμένα ο Dr. Seif προτείνει μία τεχνική χαλάρωσης η οποία ονομάζεται «ζουζούνι στο παράθυρο».

Φανταστείτε ένα ζουζούνι να πέφτει πάνω στο παράθυρο του αυτοκινήτου σας δημιουργώντας μία ενοχλητική μαύρη κηλίδα. Έχετε δύο επιλογές. Είτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαντηλάκι καθαρισμού για να βγάλετε την κηλίδα σας, απλώνοντας όμως την σκόνη σε όλο το παράθυρο, είτε να αγνοήσετε αυτό το μικρό σημάδι και να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο.

Οπότε κατά τη διάρκεια της πτήσης προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα, όπως το βιβλίο σας ή μία ταινία και όχι σε μικροπράγματα που μπορεί να σας εκνευρίσουν.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.