Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη: «Δεν μας έχει κοινοποιηθεί έγγραφο για να αποχωρήσουμε από το κτίριο»

Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη: «Δεν μας έχει κοινοποιηθεί έγγραφο για να αποχωρήσουμε από το κτίριο»
In Plaka, Athens, Greece.---ÎδÏÏμα Îελίνα ÎεÏκοÏÏη - ÎκθεÏιακÏÏ Î§ÏÏÎ¿Ï (Πλάκα, Îθήνα).
In Plaka, Athens, Greece.---ÎδÏÏμα Îελίνα ÎεÏκοÏÏη - ÎκθεÏιακÏÏ Î§ÏÏÎ¿Ï (Πλάκα, Îθήνα).
Tilemahos Efthimiadis/Flickr

Το Δ. Σ. του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη με ανακοίνωσε που εξέδωσε την Παρασκευή (10/3), σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, διευκρινίζει, ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στο Ίδρυμα έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο ζητείται να συστεγαστεί το Ίδρυμα με υπηρεσία του Υπουργείου στο κτίριο της οδού Πολυγνώτου 9-11.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: Στο κτίριο αυτό εδρεύει και λειτουργεί το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη κατά παραχώρηση της Πολιτείας, σε αναγνώριση τιμής προς τους θεσμούς που παρέλαβε από τη Μελίνα, όπως πρόσφατα δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, αλλά και πρακτικής και ενίσχυσης των καταστατικών σκοπών του Ιδρύματος για προβολή της κλασσικής γραμματείας και Τέχνης και της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας.

Το Δ.Σ. του ΙΜΜ πιστεύει δικαιολογημένα, ότι η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Ίδρυμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα σε όλους τους τομείς, όπως είναι ο αγώνας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και οι δράσεις για την προώθηση της σχέσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, που αποτέλεσε καθοριστική αντίληψη του σημαντικού έργου της Μελίνας Μερκούρη ως Υπουργού Πολιτισμού.»

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε, ζητήθηκε από το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη είτε να στεγαστεί μαζί με κάποια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε να αποχωρήσει από το κτίριο.

Για το εν λόγω ζήτημα, εξέδωσε ανακοίνωση ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Λίγες ημέρες μετά την 22η επέτειο του θανάτου της Μελίνας Μερκούρη μαθαίνουμε πως το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να κάνει έξωση στο ομώνυμο ίδρυμα. Ένα ίδρυμα το οποίο ίδρυσε προς τιμήν της ο σύντροφός της, Ζιλ Ντασέν, αμέσως μετά τον χαμό της, το 1994. Φυσικά, δεν πρόκειται να θυμίσουμε στον κύριο Μπαλτά και το κόμμα του ποια ήταν η Μελίνα και ποια ήταν η προσφορά της στις τέχνες, την πολιτική ιστορία και στη χειραφέτηση των δύο φύλων στη χώρα μας. Απλώς επισημαίνουμε πως το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη έχει διοργανώσει εκατοντάδες εκδηλώσεις και εκθέσεις, προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές ενώ απονέμει και τα βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» για νέες ηθοποιούς.

Αμέλεια; Αδιαφορία; Αποστροφή προς τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο στον οποίο ανήκε η Μελίνα; Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη όμως αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο του καταταλαιπωρημένου σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Και η κυβέρνηση οφείλει να το προστατέψει».

Δημοφιλή