Ακτιβίστρια που βοήθησε πρόσφυγες στη Δανία δικάζεται ως «διακινήτρια ανθρώπων»

Ακτιβίστρια που βοήθησε πρόσφυγες στη Δανία δικάζεται ως «διακινήτρια ανθρώπων»
Facebook

Μια συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα, Παρασκευή, επειδή βοήθησε μια οικογένεια προσφύγων να μετακινηθεί με ασφάλεια μέσα στη Δανία.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2015, η Lisbeth Zornig κινούνταν στο νότιο τμήμα της χώρας με το αυτοκίνητό της, όταν συνάντησε στον αυτοκινητόδρομο πρόσφυγες που περπατούσαν προς την Κοπεγχάγη. Όπως η ίδια εξήγησε, δεν μπορούσε να περάσει από το σημείο χωρίς να βοηθήσει μία από τις οικογένειες. Γι' αυτό τον λόγο πήρε στο αυτοκίνητό της τέσσερις ενήλικες και δύο μικρά παιδιά και τους μετέφερε στην Κοπεγχάγη.

Παρόλο που η ίδια δεν βοήθησε τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα, ούτε ζήτησε χρήματα για τις υπηρεσίες που προσέφερε, η Zornig κατηγορείται για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Ο σύζυγός της μάλιστα αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες επειδή υποδέχτηκε τους πρόσφυγες στο σπίτι του και στη συνέχεια τους μετέφερε στο σταθμό των τρένων, όπου τους αγόρασε εισιτήρια για τη Σουηδία.

Όπως εξηγεί ο Guardian, στη Δανία είναι παράνομο να μεταφέρεις ανθρώπους που δεν έχουν άδεια παραμονής. Οι αρχές εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, 279 άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με αυτή την κατηγορία.

Τον Ιανουάριο, ένας άνδρας έλαβε πρόστιμο 670 ευρώ (5.000 κορώνες Δανίας) επειδή μετέφερε με το αυτοκίνητό του μια οικογένεια Αφγανών από τα σύνορα της Γερμανίας μέχρι τη Δανία. Χθες, Πέμπτη, ένας 70χρονος συνταξιούχος έλαβε πρόστιμο με την ίδια κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2002 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε οδηγία αναφορικά με την διακίνηση ανθρώπων, η οποία εξηγεί ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέξουν να μην επιβάλουν κυρώσεις στις περιπτώσεις πολιτών που το κίνητρό τους ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δημοφιλή