Σήμερα η Liberation είναι αφιερωμένη στους Σύριους δημοσιογράφους και συγγραφείς

Σήμερα η Liberation είναι αφιερωμένη στους Σύριους δημοσιογράφους και συγγραφείς
Twitter/Liberation

H γαλλική εφημερίδα Liberation αφιέρωσε τις σελίδες του σημερινού της φύλλου στους Σύριους δημοσιογράφους, φωτογράφους και συγγραφείς, πέντε χρόνια μετά την αρχή της σύγκρουσης που ξεκληρίζει τη χώρα τους.

Στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο στα αραβικά ("Ταχρίρ" που σημαίνει Ελευθερία, όπως και Liberation), ο Σύριος σκιτσογράφος Χουάν Θέρο σχεδίασε παιδιά πάνω σε καρουζέλ, το οποίο έχει το σχήμα κατάμαυρης βόμβας, σε κατακόκκινο φόντο που απεικονίζει το αίμα.

«Οι δημοσιογράφοι που παρείχαν το βασικό υλικό της έκδοσης αυτής ήταν νεαροί διαδηλωτές του 2011 που έφτιαξαν και διένειμαν κρυφά εφημερίδες στην πόλη τους», εξήγησε ο Μπενεντίκ Ζανερό, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

"Οι περισσότεροι από τους συντάκτες αυτούς βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία", διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας Γιοχάν Ιφναζέλ. "Η ιδέα είναι να περιγράψουμε την καθημερινότητα των Σύριων".

Το ειδικό φύλλο για τα πέντε χρόνιας καταστροφής στη Συρία έχει 20 σελίδες και συνοδεύεται από ένθετο που είναι αφιερωμένο στην καθημερινότητα στη χώρα αυτή.

Ο πόλεμος που μαστίζει τη Συρία άρχισε τον Μάρτιο του 2011 με πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, οι οποίες καταστάλθηκαν βίαια.

Δημοφιλή