Ηλικιωμένος κατήγγειλε ληστεία 10 ημέρες μετά λόγω ακινησίας από τα βασανιστήρια ληστών

Ηλικιωμένος κατήγγειλε ληστεία 10 ημέρες μετά λόγω ακινησίας από τα βασανιστήρια ληστών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μία από τις πιο σκληρές συμμορίες κακοποιών που εισέβαλλε σε σπίτια, ξυλοκοπούσε τα θύματά της και εγκατέλειπε αιμόφυρτους ηλικιωμένους που είχε βασανίσει, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός υπερήλικα που κατήγγειλε τη ληστεία 10 ημέρες μετά, γιατί δεν μπορούσε να κινήσει τα πόδια του από το ξύλο που είχε φάει για να αποκαλύψει τα σημεία που έκρυβε τις οικονομίες του.

Οι «φουσκωτοί» δράστες, οι οποίοι είναι Ρομά, αφού ολοκλήρωναν το έργο τους, άφηναν χτυπημένους και δεμένους τους ηλικιωμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο της ζωής τους.

Τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μετά από σχεδόν ένα μήνα επίπονων ερευνών, συνέλαβαν οκτώ μέλη της σπείρας (7 άνδρες ηλικίας από 18 έως 29 ετών και μία 27χρονη γυναίκα), σε καταυλισμούς αθίγγανων στην Αγ. Βαρβάρα και τα Νέα Λιόσια. Η εγκληματική δράση της σπείρας ξεκινά από τον Ιούνιο του 2015, με τους αστυνομικούς να έχουν ταυτοποιήσει 16 ληστρικές επιδρομές και μία απόπειρα, ωστόσο ο αριθμός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους υπερβαίνει τις 50 περιπτώσεις, στις περιοχές της Αγ. Βαρβάρας, Περιστερίου και Καματερού.

Οι δράστες, με την επιβλητική σωματοδομή, εισέβαλλαν στα σπίτια, συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες, 3-4 κάθε φορά, έπιαναν τα θύματα στον ύπνο, τα απειλούσαν με κατσαβίδια, μαχαίρια και στις περιπτώσεις που δεν αποκάλυπταν που είχαν χρήματα και κοσμήματα, τα βασάνιζαν για να υποκύψουν στις προθέσεις τους, ενώ έκοβαν τα καλώδια των τηλεφωνικών συνδέσεων. Έξω από τα σπίτια των στόχων υπήρχαν συνεργοί, οι οποίοι με πομποδέκτες άκουγαν τις, «ευάλωτες» ακόμα (δεν λειτουργεί ακόμη το TETRA), διαβιβάσεις του κέντρου επιχειρήσεων και των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ειδοποιούν τους συνεργούς τους στην περίπτωση προσέγγισης περιπολικών στην περιοχή.

Από τις διαπιστωμένες περιπτώσεις ληστειών, η εγκληματική σπείρα φαίνεται να έχει αποκομίσει περισσότερα από 35.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των ληστειών κατά συρροή, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων και περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την τυχόν ταυτοποίηση και άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων. Όλοι οι δράστες έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Δημοφιλή