Πειράγματα, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός: Τι θα γινόταν αν οι άντρες βίωναν καθημερινά το σεξισμό;

Πειράγματα, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός: Τι θα γινόταν αν οι άντρες βίωναν καθημερινά το σεξισμό;
YouTube

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στη γυναίκα που τρέχουμε στη HuffPost, συζητήσαμε με αρκετό κόσμο το θέμα του σεξισμού και της γυναικείας χειραφέτησης στην εποχή μας. Και αν κάτι μας προξένησε πραγματική έκπληξη ήταν πως αρκετοί νέοι άνθρωποι έχουν την εντύπωση πως οι γυναίκες τα έχουν κατακτήσει όλα πλέον όσον αφορά στην ισότητα με το αντίθετο φύλο, σε κάθε τομέα της ζωής τους. Όπως ήταν αναμενόμενο ωστόσο, οι περισσότεροι που έχουν αυτή την εντύπωση είναι άντρες.

Η Eleonore Pourriat, σκηνοθέτης από τη Γαλλία, δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «Oppressed Majority» (Η Καταπιεσμένη Πλειοψηφία) στην οποία παρουσιάζει μια πραγματικότητα όπου οι γυναίκες συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι άντρες σήμερα: τρέχουν γυμνόστηθες στους δρόμους, ουρούν ελεύθερα όπου θέλουν, πειράζουν τους περαστικούς άντρες, τους βρίζουν, τους παρενοχλούν σεξουαλικά. Και όλα αυτά σαν να είναι εντελώς φυσιολογικά. Ακριβώς, δηλαδή, όπως κάνουν οι άντρες στον πραγματικό κόσμο, στον ίδιο κόσμο που πολλοί (άντρες) θεωρούν πως οι γυναίκες έχουν κερδίσει την πολυπόθητη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Στο 11λεπτο φιλμάκι βλέπουμε έναν άνδρα να πηγαίνει το παιδί του στον παιδικό σταθμό και έπειτα να κάνει τις δουλειές της ημέρας, βιώνοντας σε κάθε του κίνηση τον σεξισμό και τη μισογυνία μιας βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας. Αρχικά οι συμπεριφορές που αντιμετωπίζει είναι φαινομενικά «άκακες» ή, ακόμα χειρότερα, «συνηθισμένες» για μια γυναίκα. Μέχρι που έρχεται αντιμέτωπος με το τρομακτικό πρόσωπο της κουλτούρας του βιασμού -κάτι που επίσης πολλοί άνθρωποι σήμερα πιστεύουν, δυστυχώς, πως είναι μύθος.

Δείτε το βίντεο παρακάτω και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.