ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/03/2016 14:59 EET | Updated 11/03/2016 15:01 EET

Απάντηση Βερολίνου σε ΠΓΔΜ για τα περί συνόρων και τζιχαντιστών

Thomas Trutschel via Getty Images
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 16: An overview shows the empty German Parliament (Bundestag) on December 16, 2015 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Τις κατηγορίες του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ότι η χώρα του «πληρώνει τα σφάλματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι, αν δεν είχε κλείσει τα σύνορά της, «θα είχε γεμίσει τζιχαντιστές», απέρριψε η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας την οικονομική και πολιτική βοήθεια που λαμβάνουν τα Σκόπια από την ΕΕ και από την Γερμανία, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας σε ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας.

«Από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας η γερμανική κυβέρνηση εργάστηκε σθεναρά για τη σταθερότητα της περιοχής. Στηρίζουμε ρητά, ενεργά και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή η αλληλεγγύη που έχουμε με αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους τους δεν αντικατοπτρίζεται μόνο σε περιεκτικά προγράμματα, μέσω των οποίων φέρνουμε τις χώρες των Δ. Βαλκανικών κοντά στην ΕΕ - διότι είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η σταθεροποίηση και υπέρβαση της εύθραυστης κατάστασης αυτής της περιοχής έχει σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στα 664 εκατ. ευρώ που διαθέτει η ΕΕ στην ΠΓΔΜ για την περίοδο 2014-2020, αλλά και στην πρωτοβουλία της καγκελαρίου το 2014 να θεσπίσει την Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, «όχι ως μια μεμονωμένη διοργάνωση, αλλά ως διοργάνωση η οποία συνεχίζεται κάθε χρόνο από άλλους Ευρωπαίους εταίρους, με θέμα ακριβώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών της περιοχής και τη συνεργασία σε συγκεκριμένα προγράμματα». Γνωρίζουμε ότι «οι χώρες των Δ. Βαλκανίων και ειδικά η ΠΓΔΜ έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι πέρασαν από τη χώρα», παραδέχθηκε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτής της κρίσης η ΕΕ διέθεσε στην ΠΓΔΜ συνολικά 52 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Ιβάνοφ στην εφημερίδα «Bild» σχετικά με τα θέματα ασφάλειας που υποχρέωσαν τη χώρα του να κλείσει τα σύνορά της, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» την κατηγορία και σημείωσε ότι οι γερμανικές αρχές ασφάλειας συνεργάζονται στενά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους τους, ειδικά δε σε θέματα τρομοκρατίας. «Αυτό αφορά βεβαίως κυρίως τις χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή μεταξύ Συρίας και Γερμανίας – και την ΠΓΔΜ», διευκρίνισε ο κ. Πλάτε και υπενθύμισε ότι η ΠΓΔΜ από την 1.4.2014 συμμετέχει στο «Focal Point Travellers» της Europol, το οποίο ασχολείται ειδικά με ξένους μαχητές και έχει μάλιστα ήδη προωθήσει στοιχεία μέσω αυτού του διαύλου. Επισήμανε ωστόσο ότι η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να γίνεται πάντα βάσει των νομικών κανόνων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από γερμανικές αρχές προς αρχές του εξωτερικού και κατέληξε λέγοντας ότι «έτσι όπως διατυπώνεται η κατηγορία στη συνέντευξη, δεν είναι άμεσα κατανοητή».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)