Πτώση από το Διάστημα: Πώς ο πρώτος Σύριος κοσμοναύτης έγινε πρόσφυγας

Πτώση από το Διάστημα: Πώς ο πρώτος Σύριος κοσμοναύτης έγινε πρόσφυγας
LEFTERIS PITARAKIS/ASSOCIATED PRESS

Κάποτε πετούσε εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, αλλά ο 64χρονος πρώην κοσμοναύτης Μοχάμεντ Φαρίς πλέον βρίσκεται στο έδαφος, εν μέσω μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις: Ο Φαρίς, ο πρώτος Σύριος που πήγε στο Διάστημα, είναι τώρα πρόσφυγας στην Τουρκία.

Ο Φαρίς από το Χαλέπι ζει πλέον σε ένα κακής κατάστασης κτίριο στην Κωνσταντινούπολη με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Είδα τη Γη από το Διάστημα. Είναι σαν σφαίρα, δεν έχει σύνορα» είπε στο Associated Press σε συνέντευξή του από την Μπούρσα. «Και αυτό είναι υπέροχο, επειδή στο εξώτερο Διάστημα δεν υπάρχουν πύλες μεταξύ χωρών. Από εκεί, η Γη είναι ένα σπίτι, μια οικογένεια».

Ο Φαρίς ήταν σμήναρχος της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας όταν επελέγη για να συμμετέχει σε μια σοβιετική αποστολή στον διαστημικό σταθμό Μιρ το 1987, και έγινε ο πρώτος και μοναδικός Σύριος στο Διάστημα μέχρι τώρα.

Όταν επέστρεψε από το ταξίδι του, διάρκειας μίας εβδομάδας, τιμήθηκε με τα παράσημα του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και του Τάγματος του Λένιν από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπής της ΕΣΣΔ. Μετά την επιστροφή του στην πατρίδα του, εργάστηκε ως εκπαιδευτής πιλότων και στρατιωτικός σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης.

Όταν άρχισε η εξέγερση στη Συρία το 2011, ο Φαρίς λέει ότι ο ίδιος και η γυναίκα του συμμετείχαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του Άσαντ στη Δαμασκό. Βλέποντας άσκηση υπερβολικής βίας από τον συριακό στρατό, έφυγε στην Τουρκία το 2012, όπου ο ίδιος και η οικογένειά του ζουν ακόμα ως πρόσφυγες.

«Ήταν επιλογή. Αντί να συνεχίσω να ζω ως “ήρωας” ενώ ο λαός μου υπέφερε, προτίμησα να ζήσω υπό κακές συνθήκες στην εξορία, έχοντας κρατήσει την τιμή μου» έχει δηλώσει σχετικά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής Daily Sabah.

Τώρα ο Φαρίς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να παρακινήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιδράσουν στην προσφυγική κρίση – η οποία ολοένα χειροτερεύει- δίνοντας τέλος στην απολυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Λέω στην Ευρώπη ότι, αν δεν θέλει πρόσφυγες, τότε θα έπρεπε να μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε το καθεστώς» δήλωσε στο Associated Press.

Ο Φαρίς αποτελεί επίσης τακτικό στρατιωτικό σύμβουλο της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Guardian. Παρά τους δεσμούς του με τη Σοβιετική Ένωση, ο Φαρίς είναι επικριτικός απέναντι στη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στον πόλεμο, αρνούμενος προσκλήσεις σε ρωσικές εκδηλώσεις. «Τους είπα ότι θα δεχόμουν την πρόσκλησή τους υπό έναν όρο. Να σταματήσουν να στηρίζουν τον Άσαντ. Είναι αδύνατον για εμένα να τους σφίξω το χέρι ενώ διαπράττουν κάθε δυνατή κτηνωδία» είπε στην τουρκική εφημερίδα Haberturk το 2015. «Αυτοί οι Ρώσοι, είναι φονιάδες, εγκληματίες και υποστηρικτές δολοφόνων» έχει δηλώσει στον Guardian.

«Το όνειρό μου είναι να κάθομαι στη χώρα μου, με τον κήπο μου και να βλέπω παιδιά να παίζουν έξω, χωρίς να φοβούνται τις βόμβες» λέει ο Φαρίς, που ελπίζει κάποια στιγμή να επιστρέψει στη Συρία. «Θα το δούμε, το ξέρω ότι θα το δούμε».

Δημοφιλή