«Κόκκινα» δάνεια και τράπεζες στη συνάντηση Στουρνάρα-θεσμών. Στο επίκεντρο και το σενάριο πώλησης «πράσινων» δανείων στα ξένα funds

«Κόκκινα» δάνεια και τράπεζες στη συνάντηση Στουρνάρα-θεσμών
Businessman trapped by tree branches struggling to hold on to euro money bag
Businessman trapped by tree branches struggling to hold on to euro money bag
Oivind Hovland via Getty Images

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των θεσμών.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ το βασικό θέμα ήταν η δυνατότητα πώλησης των«κόκκινων» δανείων στα ξένα funds. Όπως, ωστόσο, δήλωσε ανώτατος τραπεζικός παράγοντας μετά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το σενάριο πώλησης των «πράσινων» δανείων, εκείνων δηλαδή που εξυπηρετούνται, για να γίνεται πιο ελκυστικό το πακέτο της πώλησης των κόκκινων δανείων. «Εξετάζεται η σκοπιμότητα ενός τέτοιου μέτρου», τόνισε. Πάντως, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς οι εταιρείες θα συμπεριφερθούν όπως ορίζεται για τα πράσινα δάνεια.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ακόμη η θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για κάθε τράπεζα ώστε να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ανώτατος τραπεζικός παράγοντας σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να βοηθήσει τις τράπεζες με εργαλεία για να πιάσουν τους στόχους τους που αφορούν στα κόκκινα δάνεια. Όπως με την πώληση των πράσινων δανείων, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο τραπεζικός παράγοντας όταν φειδωλός. «Εξαρτάται από την κυβέρνηση», είπε.

Ο Ντράγκι δεν ρίχνει απλά βροχή από λεφτά αλλά χαλάζι

Ερωτηθείς για τις αποφάσεις Ντράγκι, του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη, για την αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης από τα 60 στα 80 δισ. ευρώ επεσήμανε ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν ρίχνει απλά βροχή από λεφτά, αλλά χαλάζι. Τόνισε δε ότι είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα που ο Ντράγκι δίνει λεφτά, όμως τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να επωφεληθεί. Πρέπει, σημείωσε, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να ανοίξει το waiver για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνιο, σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του αυτό επετεύχθη επειδή πήραν τις αποφάσεις τους γρήγορα και υπεύθυνα, σε τρία χρόνια.

Τέλος, απαντώντας για την κατάργηση των 500ευρων, επεσήμανε ότι οι όποιες οι όποιες αποφάσεις θα δίνουν χρόνο στους καταναλωτές για να μπορέσουμε να τα ανταλλάξουν.

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των θεσμών έλαβε χώρα στο Hilton.

Δημοφιλή