Κουτσούμπας: Υπάρχει κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο. Η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνη

Κουτσούμπας: Υπάρχει κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο. Η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνη
Sooc

Επιδείνωση της κατάστασης σε όλα τα ζητήματα, σχετικά με το προσφυγικό, αναμένει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας επέρριψε ευθύνες για τις εξελίξεις αυτές τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ «που είναι στον αντίποδα των αρνητικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση -έστω και παρασκηνιακά- επιχειρεί να συνδέσει την αξιολόγηση με το προσφυγικό, είπε ότι αυτή η κυβέρνηση άλλα λέει δημόσια και άλλα πράττει πίσω από κλειστές πόρτες με τους εταίρους της, προσέθεσε ότι πέραν του παρασκηνίου, στο προσκήνιο βρίσκονται προτάσεις-λαιμητόμος της ίδιας της κυβέρνησης και επισήμανε ότι «η όποια σύνδεση της αξιολόγησης με το προσφυγικό στην ουσία θα αφορά νέα παζάρια της κυβέρνησης με τους εταίρους της στην ΕΕ, χωρίς θετικό αποτέλεσμα ούτε για τον ελληνικό λαό ούτε για τους πρόσφυγες».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ΕΕ, είπε ότι το προσφυγικό πυροδοτεί υπαρκτές αντιθέσεις για το μέλλον της, κυρίως λόγω της κατάστασης της διεθνούς οικονομίας, προσέθεσε ότι στις «λυκοσυμμαχίες» κάθε χώρα ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα συμφέροντα των δικών της επιχειρηματικών ομίλων, και επισήμανε ότι μέχρι τώρα «οι αντιθέσεις γεφυρώνονταν με προσωρινούς εύθραυστους συμβιβασμούς. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί και στο μέλλον, με ό,τι σημαίνει αυτό».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σμύρνη, εκτίμησε ότι δρομολογούνται αρνητικές εξελίξεις και στο Κυπριακό και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν από τα σόου στις κάμερες, ούτε από τις επιχειρηματικές συμφωνίες, που επιβεβαιώνουν ότι ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας αναπτύσσονται αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας κι ανταγωνισμού, με θύματα όμως τους λαούς των δύο χωρών και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Ανέφερε την εξαρχής προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο συνιστά πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που σχετίζεται με τον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς στην Συρία, αλλά και με την ευκαιρία που δίνεται στην Τουρκία «να εγείρει αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη γνώστη θέση του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, θεωρώντας το ενιαίο επιχειρησιακό χώρο».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο grexit, είπε ότι αυτό παραμένει στο τραπέζι εξαιτίας κυρίως των συνολικών αντιθέσεων εντός της Ευρωζώνης και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας «θα εξαρτηθεί από τις συνολικότερες εξελίξεις, όπου δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος -το αντίθετο μάλιστα- μιας πιο βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης».

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για υπαρκτό κίνδυνο γενίκευσης πολέμου στην περιοχή, τονίζοντας ότι «γι' αυτό το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, στην απόσυρση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση, καμία υποδομή για την πραγματοποίηση επεμβάσεων και πολέμων».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Τσίπρα θα αντέξει, είπε «θετικό για τον λαό θα είναι να μην αντέξει ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα, ούτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αντιλαϊκής διαχείρισης, είτε οικουμενική είτε όπως αλλιώς ονομαστεί. Το ζήτημα είναι να αντέξει ο λαός, το εργατικό-λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί και να περάσει συνολικά στην αντεπίθεση, στη σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία και τα κόμματά τους, που μας έφεραν εδώ».

Ερωτηθείς αν μετά από τυχόν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ενιαίος, έκανε λόγο για «γεμάτη αντιφατικά αδιέξοδα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πω; «δεν θα γλιτώσει τη μοίρα των προκατόχων του στη Σοσιαλδημοκρατία, αφού άλλωστε αυτό τον χώρο έχει καταλάβει, που είναι η κατάρρευση και η διάσπαση».

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της ΝΔ που δηλώνει αντίθετος στην κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει «πλαστές διαχωριστικές γραμμές που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν. Σ' αυτό τον πλαστό διπολικό διαχωρισμό βολεύεται και ο κ. Τσίπρας».

Αναφορικά με το αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και άλλες δυνάμεις θα επιμείνουν ως το τέλος για κυβέρνηση με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είπε ότι ως ένα σημείο θα αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε διευρυμένη συνεργασία με βάση τον σημερινό κοινοβουλευτικό συσχετισμό, τονίζοντας, ταυτόχρονα ότι «το βασικό είναι ότι σε αυτά τα κόμματα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν πρόθυμοι και διαθέσιμοι να στηρίξουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ. Και γι' αυτό τα κόμματα αυτά δεν αποτελούν λύση για το λαό, η χρεοκοπία του οποίου έχει και τη δική τους ανεξίτηλη πολιτική σφραγίδα».

Είπε ότι χαρακτηρίζει τον κ. Λεβέντη ως "λαγό" γιατί «προπαγανδίζει -με την αβάντα και προβολή των ΜΜΕ φυσικά- ό,τι πιο αντιδραστικό μέτρο, ό,τι πιο σάπιο από το κατεστημένο του πολιτικού συστήματος. Κι επειδή άλλοι δεν τολμούν να πουν ότι τα σκέφτονται, βάζουν το "λαγό" και τα λέει».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ εξετάζει συνεργασία με την Λαϊκή Ενότητα που "ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ", είπε ότι «η "σκληρή αντιπολίτευση" του Λαφαζάνη ούτε στη Βουλή πλέον εκφράζεται ούτε στους εργατικούς, αγροτικούς, λαϊκούς αγώνες, παρά μόνο περιθωριακά και περιορισμένα. Κι αυτό οφείλεται στην τυχοδιωκτική πολιτική τους, αφού κινούνται στα βήματα του πάλαι ποτέ Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ, που είδαμε την πολιτική του εξέλιξη τα τελευταία χρόνια...».

Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική της κυβέρνηση στον χώρο των ΜΜΕ, εκτίμησε ότι αυτή επιδιώκει «αναδιανομή της αγοράς στον χώρο των ΜΜΕ, συγκέντρωση της "πίτας" σε ακόμα λιγότερα χέρια» και μέσω αυτής της διαδικασίας τη δημιουργία «ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού τοπίου για την ίδια την κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε "αέρα κοπανιστό" τα περί "αντιμετώπισης της διαπλοκής" από την κυβέρνηση, προσθέτοντας πως «όχι μόνο δε θα την αντιμετωπίσει, αλλά θα την αναπαράγει αφού η ενημέρωση, τα κανάλια, οι συχνότητες, θα συνεχίσουν να ανήκουν σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ερωτηθείς, τέλος, αν θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα αριστερό, ο γγ του ΚΚΕ είπε: «Ο Τσίπρας λέει ότι είναι αριστερός, ο Κατρούγκαλος κομμουνιστής, ο Κουρουμπλής σοσιαλιστής με φόντο τη φωτογραφία του Αντρέα. Ο καθένας ό,τι θέλει δηλώνει… Ο αναγνώστης, που μας διαβάζει αυτή τη στιγμή, ας συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να μένει στις ταμπέλες, στις λέξεις, αλλά να ψάχνει να βρει το τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τις λέξεις. Συνήθως εκεί βρίσκεται η αλήθεια...».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή