ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/03/2016 04:26 EET | Updated 12/03/2016 07:23 EET

Μαραθώνιος συναντήσεων με τους θεσμούς για να κλείσουν τα «ανοικτά μέτωπα»

Eurokinissi

Σειρά συναντήσεων θα έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης εντός των ημερών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Επί τάπητος τo Σάββατο θα βρεθούν η διοικητική μεταρρύθμιση, το νέο ασφαλιστικό καθεστώς και το δημοσιονομικό πλαίσιο. Ειδικότερα, στις 10.30 το κουαρτέτο είχε προγραμματιστεί να έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, θα έχει νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις 11.30, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση της Τετάρτης, τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θεματικές ενότητες που οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων, είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης- αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Το ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών την Παρασκευή.Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι σήμερα Σάββατο η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση. Η συνάντηση για το δημοσιονομικό πλαίσιο είχε προγραμματιστεί για τις 14.00, με τη συμμετοχή των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη, αλλά τελικά αναβλήθηκε για την Κυριακή.

Συνάντηση την Τρίτη θα έχει με τους θεσμούς και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, με θέμα τα «κόκκινα» δάνεια. Όπως είχε δηλώσει σχετικά, απαιτείται κυρίως τεχνική επεξεργασία.

Sponsored Post