ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/03/2016 14:29 EET | Updated 13/03/2016 14:29 EET

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο: Που συμφώνησαν, ποια θέματα παραμένουν ανοικτά

SOOC

Ολοκληρώθηκε μετά από δυόμιση ώρες η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών και ένας αέρας αισιοδοξίας πνέει για συμφωνία νωρίτερα από τις 25 Μαρτίου.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, στην οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο το δημοσιονομικό και οι φόροι.

«Γίνεται να κλείσουμε και αρκετά νωρίτερα από τις 25 Μαρτίου«, ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο πεδίο του φορολογικού, κυβέρνηση και θεσμοί έχουν τον ίδιο στόχο πρόσθετων εσόδων αλλά αναζητείται ο τρόπος. «Έχουμε διαφορική κατανομή» ανέφερε η ίδια πηγή.

Αφορολόγητο

Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Κλίμακες

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος,  υπάρχει συμφωνία για κοινή κλίμακα εισοδήματος μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, όπου την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. Επίσης υπάρχει συμφωνία για τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και στο να προχωρήσει  η νέα κλίμακα των ενοικίων, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί.

Ενοίκια

Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Αγρότες

Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία στο θέμα των αγροτών το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ελπίζει να αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% φέτος και 26% το 2017 και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανέλθει με νέα πρόταση.

Δημοσιονομικό κενό

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

Κρίσιμα αναμένεται να είναι τα ραντεβού της ερχόμενης εβδομάδας, τα οποία θα είναι συνεχή.