Ο Γιάννης Λιάκος που συνελήφθη στην ΠΓΔΜ μιλά στη HuffPost Greece: Μας συνέλαβε ο στρατός με τα Καλάσνικοφ στα χέρια

Ο Γιάννης Λιάκος που συνελήφθη στην ΠΓΔΜ μιλά στη HuffPost Greece: Μας συνέλαβε ο στρατός με τα Καλάσνικοφ στα χέρια
eurokinissi, facebook

Πάνω από 30 άτομα, φωτορεπόρτερ, κάμεραμαν, και αλληλέγγυοι, μεταξύ τους και 10 Έλληνες, συνελήφθησαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ακολουθούσαν εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν στην γειτονική χώρα μετά από ημέρες εγκλωβισμού στην Ειδομένη.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Γιάννης Κολεσίδης, ο φωτορεπόρτερ του SOOC, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, ο φωτορεπόρτερ του INTIMEnews, Γιάννης Λιάκος και ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Τοσίδης.

Hundreds of refugees try to go past the closed borders in Idomeni by crossing from a nearby passage. Refugees and...

Posted by SOOC on Monday, 14 March 2016

Η HuffPost Greece μίλησε με τον Γιάννη Λιάκο και μας περιέγραψε τι συνέβη. «Ακολουθούσαμε τους πρόσφυγες και ξαφνικά είδαμε μπροστά μας τον στρατό της ΠΓΔΜ με τα Καλάσνικοφ στα χέρια». Αμέσως συνελήφθησαν. Η κατηγορία είναι η παράνομη είσοδος στη γειτονική χώρα. Επίσης, όπως μας είπε, τους ζητούν να πληρώσουν πρόστιμο 250 ευρώ για να τους απελευθερώσουν. «Δεν έχουν όλοι τόσα χρήματα πάνω τους. Όσοι τα πληρώσουν θα απελευθερωθούν όπως μας είπαν. Όσοι δεν τα πληρώσουν να μείνουν το βράδυ εδώ», μας λέει τηλεφωνικά ενώ βρίσκεται κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής. Όπως μας είπε οι Έλληνες είναι 10 περίπου ενώ οι υπόλοιποι είναι από ξένα πρακτορεία και εθελοντές.

Greek photojournalists was arrested today by FYRO MACEDONIAN police

Posted by Alexandros Michailidis on Monday, 14 March 2016

Οι φωτορεπόρτερ ακολουθούσαν τους πρόσφυγες οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης. Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού» είπε ο Γιάννης Κολεσίδης, όπως μετέδιδε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε), Μάριος Λώλος, ανακοίνωσε ότι η Ε.Φ.Ε. είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να απελευθερωθούν όλοι οι Έλληνες φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, χωρίς να πληρώσουν το ποσό των 250 ευρώ/άτομο που απαιτούν οι αρχές της ΠΓΔΜ.

H Ε.Φ.Ε. είναι σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠ.ΕΞ προκειμένου να απελευθερωθούν όλοι οι Έλληνες φωτορεπόρτερ που συνελήφθ...

Posted by Marios Lolos on Monday, 14 March 2016

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν το βράδυ συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, κοντά στην Ειδομένη, από όπου το απόγευμα περίπου 600 – 700 άτομα πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Οι εικόνες από την έξοδο των προσφύγων έκαναν τον γύρο του κόσμους. Κρατώντας σχοινιά και με τα λιγοστά τους υπάρχοντα ανά χείρας, περισσότεροι από 600 πρόσφυγες πέρασαν το ποτάμι που αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Το πρωί της Δευτέρας τρεις Αφγανοί έχασαν την ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν χείμαρρο κοντά στην κωμόπολη Γευγελή, ενώ άλλοι 23 διασώθηκαν. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή και είναι καλά στην υγεία τους.

Δημοφιλή