Ο Νορβηγός μακελάρης Μπρέιβικ καταγγέλλει τη Νορβηγία για «απάνθρωπη μεταχείριση» και χαιρετά ναζιστικά

Ο Νορβηγός μακελάρης Μπρέιβικ καταγγέλλει τη Νορβηγία για «απάνθρωπη μεταχείριση» και χαιρετά ναζιστικά

Σε ναζιστικό χαιρετισμό προέβη ο Νορβηγός μακελάρης της Ουτόγια και βομβιστής του Όσλο το 2011, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, κατά την έναρξη δίκης γύρω από καταγγελία του για απάνθρωπη μεταχείριση από το νορβηγικό κράτος.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο 77 ανθρώπων το 2011, με βομβιστική επίθεση στο Όσλο και ένοπλη επίθεση στο νησί Ουτόγια, κρατείται σε απομόνωση, και είχε να εμφανιστεί δημόσια από τη δίκη του το 2012. Μέσα σε αυτό το διάστημα τον επισκέφθηκε στη φυλακή μόνο η μητέρα του, πριν πεθάνει από καρκίνο το 2013.

Ο 37χρονος, φορώντας μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και χρυσή γραβάτα, με ξυρισμένο κεφάλι και χωρίς γένια, σήκωσε το δεξί του χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, χωρίς να πει τίποτα. Σημειώνεται πως η δίκη λαμβάνει χώρα στο γυμναστήριο της φυλακής, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο να γίνει στο Όσλο.

Σύμφωνα με το Reuters, η θέση του Μπρέιβικ είναι ότι η απομόνωσή του στη φυλακή Σκιέν είναι σε παράβαση της απαγόρευσης «απάνθρωπης και εξευτελιστικής συμπεριφοράς», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και του στερεί το δικαίωμα σε μια οικογενειακή ζωή. «Θέλει επαφή με άλλους ανθρώπους» είπε ο δικηγόρος του, Οεϊστάιν Στόρβικ, σε δημοσιογράφους, πριν την έναρξη της δίκης. Η θέση των αρχών είναι ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα , καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Μπρέιβικ έχει ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα ως αποτέλεσμα των συνθηκών διαβίωσης στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου (δεν υπάρχουν ένορκοι) αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων.

Στον Μπρέιβικ έχει επιβληθεί η μέγιστη δυνατή ποινή στη Νορβηγία, αυτή της φυλάκισης 21 ετών, η οποία μπορεί να επεκταθεί. Κρατείται σε ένα κελί τριών δωματίων, με τηλεόραση και υπολογιστή, αλλά χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ. Του επιτρέπεται να βγαίνει στην αυλή για γυμναστική. Ωστόσο, οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους έχει επαφή είναι φρουροί και ιατρικό προσωπικό- ακόμα και ο δικηγόρος του μιλά μαζί του μέσα από τζάμι.

Όπως σημειώνουν οι νορβηγικές αρχές, σε μανιφέστο του όπου παρουσίαζε τις απόψεις του κατά των μουσουλμάνων, έχει γράψει ότι οι φυλακές είναι «ιδανική αρένα στρατολόγησης για πολιτικούς σκοπούς»- ενώ θεωρείται ότι άλλοι κατάδικοι θα μπορούσαν να του επιτεθούν. Ωστόσο, ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ένδειξη πως ο Μπρέιβικ υποφέρει είναι ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε πανεπιστημιακές σπουδές εξ αποστάσεως που άρχισε πέρυσι.

Δημοφιλή