Ο «πόλεμος» της πλατείας Εξαρχείων: Οι ναρκέμποροι, τα άγρια πιτ μπουλ και οι οπλισμένοι αναρχικοί

Ο «πόλεμος» της πλατείας Εξαρχείων: Οι ναρκέμποροι, τα άγρια πιτ μπουλ και οι οπλισμένοι αναρχικοί

Ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και εμπόρους ναρκωτικών φοβούνται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει στα Εξάρχεια.

Ομάδες αντιεξουσιαστών δηλώνουν αποφασισμένες για όλα με αποκορύφωμα βίντεο που ανέβασαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο οποίο απεικονίζονται δέκα κουκουλοφόροι να κρατάνε στα χέρια πιστόλια, περίστροφα και αυτόματα όπλα. Τα άτομα αυτά είχαν αναλάβει στις 5 Μαρτίου 2016 την περιφρούρηση της πορείας που είχε γίνει ενάντια «στις μαφίες των ναρκωτικών που λυμαίνονται τα Εξάρχεια».

Το βίντεο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της πορείας και, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε στόχο μέσω της επίδειξης των όπλων να περάσει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «τα Εξάρχεια ανήκουν στους αναρχικούς». Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εξετάζουν θορυβημένοι αν ο συγκεκριμένος οπλισμός ήταν πραγματικός. Από τις πρώτες τεχνικές αναλύσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκύπτει ότι τουλάχιστον δυο-τρία από αυτά τα όπλα είναι ρεπλίκες ή αεροβόλα. Για κάποια άλλα όμως δεν μπορούν να εκφράσουν με βεβαιότητα αν είναι ψεύτικα ή κανονικά. Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια είναι κάποια σημεία του βίντεο να έχουν μονταριστεί. Υπάρχει, πάντως, η εκτίμηση πως η ύπαρξή και επιτηδευμένη απεικόνισή τους στο βίντεο που ανήρτησαν οι ίδιοι είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Αυτό που εγείρει ερωτήματα είναι το γεγονός ότι η Αστυνομία έμαθε για την ύπαρξη όπλων στην πορεία της 5ης Μαρτίου μέσα από το βίντεο που ανήρτησαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και όχι μέσα από το δίκτυο πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

Στο κείμενο που συνόδευε το οπτικοακουστικό υλικό οι αντιεξουσιαστές κάνουν λόγο για «μαζική λαϊκή αυτοάμυνα», φράση που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας. Και αυτό γιατί εκφράζονται φόβοι ότι με αφορμή τις συγκρούσεις με τους ναρκέμπορους (οι οποίοι οπλοφορούν) ομάδες αντιεξουσιαστών μπορεί να επιχειρήσουν να οργανώσουν ένοπλες ομάδες περιφρούρησης της πλατείας Εξαρχείων με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Σε αυτήν ακριβώς τη λογική, της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας, κινήθηκε και η οργάνωση της περιφρούρησης της πορείας. Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ 28 Φλεβάρη και 5 Μάρτη, από το γεγονός δηλαδή ότι η μαφία την αμέσως επόμενη μέρα από την πρόσκαιρη εκδίωξη της, είχε επανακάμψει δριμύτερη κι ενισχυμένη με ακόμα περισσότερους ενόπλους, που προκλητικά περιδιάβαιναν τους δρόμους γύρω από το Κ Βοξ, κρίθηκε απαραίτητο, η περιφρούρηση της διαδήλωσης να διαθέτει εξοπλισμό ικανό, ώστε να απαντήσει με ανάλογα μέσα με αυτά που διέθετε ο εχθρός», γράφουν.

Ο «πόλεμος» ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών και αναρχικούς διαρκεί εδώ και πολύ καιρό. Η αφορμή, ωστόσο, για να φουντώσει ήρθε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 όταν, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, «τρεις αναρχικοί από το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Βοξ στην πλατεία Εξαρχείων δέχθηκαν -λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του κοινωνικού κέντρου- δολοφονική επίθεση με μαχαίρια και άλλα αντικείμενα από μέλη της μαφίας διακίνησης ναρκωτικών της περιοχής, όταν παρενέβησαν για να εμποδίσουν τη σεξουαλική παρενόχληση διερχόμενης κοπέλας από τους τελευταίους».

Η πλατεία των ναρκωτικών

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων δύσκολα μπορούν να προσεγγίσουν με τα παιδιά τους κατά τις βραδινές ώρες την πλατεία. Και αυτό όχι γιατί γίνονται επεισόδια αλλά γιατί έχει μετατραπεί σε εστία διακίνησης παραισθησιογόνων ουσιών.

Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής αναφέρουν ότι «πρωταγωνιστές» στο εμπόριο θανάτου είναι κυρίως Έλληνες και Αλβανοί, πολλοί εκ των οποίων κυκλοφορούν με άγρια πιτ μπουλ. Το βασικό τους «εμπόρευμα» είναι η κακής ποιότητα κάνναβη. Η τιμή της χαρακτηρίζεται φθηνή και διοχετεύεται όχι μόνο στους θαμώνες της πλατείας αλλά και σε άτομα από άλλες περιοχές που πηγαίνουν στο σημείο για να την αγοράσουν. Η δεύτερη ουσία που πουλάνε οι ναρκέμποροι στα Εξάρχεια είναι η ηρωίνη. Αστυνομικές πηγές εξηγούν άλλωστε ότι δεν είναι τυχαίο που στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία τοξικομανών τα τελευταία χρόνια.

Δημοφιλή