ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/03/2016 03:58 EET | Updated 15/03/2016 03:58 EET

Τι έγραφε το φυλλάδιο που παρακίνησε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ΠΓΔΜ

Eurokinissi

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί και παιδιά, διακινδύνευσαν το απόγευμα της Δευτέρας τη ζωή τους διασχίζοντας φουσκωμένους χειμάρρους προκειμένου να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Η απελπισμένη αυτή ενέργεια προκλήθηκε έπειτα από τη διανομή άγνωστης προέλευσης φυλλάδιου στα αραβικά, που μοιράστηκε στην Ειδομένη και το οποίο συνοδευόταν από σχετικό χάρτη.

 

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Με αφορμή αυτή την ενέργειαη κυβέρνηση κάλεσε τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτοςκαι να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας. Επίσης κάλεσε εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση της κυβέρνησης στους πρόσφυγες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές. Αντιδράσεις για τα φυλλάδια

Ο Γιάννης Λιάκος που συνελήφθη στην ΠΓΔΜ μιλά στη HuffPost Greece: Μας συνέλαβε ο στρατός με τα Καλάσνικοφ στα χέρια

Ολόκληρο το φυλλάδιο στα ελληνικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το εξής:

 

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 

1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

 

Η ΛΥΣΗ

 

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

 

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

 

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».