ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/03/2016 04:39 EET | Updated 15/03/2016 06:10 EET

Κυρίτσης: Δεν υπάρχει συμφωνία για επανεισδοχή μεταναστών από την ΠΓΔΜ. Αν υπάρξει τέτοιο αίτημα θα το εξετάσουμε

Sooc

«Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρχει κίνηση για επανεισδοχή τους ( από την ΠΓΔΜ) θα την εξετάσουμε» δήλωσε o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στους περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από την Ειδομένη στα Σκόπια.

Επίσης απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις των Σκοπίων ότι ενορχήστρωσε την είσοδό τους στη χώρα τους. «Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, «τοπικά έγινε (το περιστατικό) και επί ‘εδάφους’ διάθεσης ανθρώπων να φύγουν, κάποιοι για καλό ή για κακό μοίρασαν το φυλλάδιο...Το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χειμάρρους δεν είναι καλή ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι» σημείωσε. Παράλληλα δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης χαρακτήρισε επίσης ως «επιστημονική φαντασία» το ενδεχόμενο να βρεθούν 50 με 60.000 μετανάστες στην Ειδομένη.

O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν στη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΜΠΕ για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.

Κουμουτσάκος: Γριφώδης δήλωση

Για γριφώδη δήλωση του κ. Κυρίτση, έκανε λόγο στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει εκτάκτως στην Ειδομένη.

«Είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα... Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση (...) είναι no man’s land χωρίς έλεγχο για τίποτε είναι Ειδομένη... Η Ελλάδα από χώρα διέλευσης εξελίσσεται σε χώρα παραμονής και πολύ φοβούμαι σε χώρα διακίνησης μεταναστών» προειδοποίησε.

«Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση είναι παγωμένη και το προσφυγικό έχει πάρει επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις» δήλωσε ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ.