Πάνω από 8500 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Πάνω από 8500 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
Eurokinissi

Ελαφρά μειωμένος είναι, σε σχέση με χθες, ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, βρίσκονταν 8607 άτομα, σε σχέση με τα 9259 χθες Δευτέρα, τα 8281 την Κυριακή και τα 7212 το Σαββάτο.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή από χθες νωρίς το πρωί είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακοπούν οι ροές από τα απέναντι παράλια προς τα νησιά.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί ήταν 5143. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις τους 16.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί δεν πιστοποιήθηκε κανένας πρόσφυγας και μετανάστης. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 2941 άτομα.

Τέλος στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 116 νεοεισερχόμενοι ενώ στο νησί βρίσκονται 523 άτομα.

Εν τω μεταξύ σε προσωρινά κέντρα -σε Λαύριο, Ριτσώνα και Γραμματικό- αναμένεται να μεταφερθούν με πούλμαν, από το λιμάνι του Πειραιά, περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες που λόγω της χθεσινής κακοκαιρίας διανυκτέρευσαν το περασμένο βράδυ στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος».

Οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ είναι και σήμερα γεμάτοι και σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την άφιξη δύο πλοίων εντός της ημέρας από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι αναμένεται να ανέλθει σε 4.000 άτομα.

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 με 511 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη αλλά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» που μεταφέρει 23 πρόσφυγες από το Καστελόριζο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι λιμενικές και οι αστυνομικές Αρχές είναι ότι θα πρέπει να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι η μεταφορά τους σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές δεν θα τους εγκλωβίσει και ότι προς το παρόν τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό, με τη βοήθεια μεταφραστών σε πολλούς από τους μετανάστες και πρόσφυγες επέδειξαν βίντεο και φωτογραφίες από διάφορα κέντρα φιλοξενίας που πρόκειται να μεταφερθούν.

Σημειώνεται ότι ένα εσωτερικό δίκτυο πληροφόρησης που δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα συνεχίζει να ενημερώνει τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά να μη μετακινηθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας καθώς θα εγκλωβιστούν και ότι σύντομα δικοί τους άνθρωποι θα μπορέσουν να τους οδηγήσουν από άλλες οδούς εκτός ελληνικών συνόρων.

Στο μεταξύ, από την Παρασκευή τα ξημερώματα 11/03/2016 έως σήμερα το πρωί της Τρίτης 15/03/2016 διεσώθησαν 2797 πρόσφυγες σε 59 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Μεγίστης.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή