Σημίτης: Να επιμείνει η Ελλάδα στην επαναβεβαίωση της απόφασης της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι

Σημίτης: Να επιμείνει η Ελλάδα στην επαναβεβαίωση της απόφασης της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι
sooc

Να επιμείνει η Ελλάδα στην επαναβεβαίωση της απόφασης της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία οι διαφορές που αξιώνει υποψήφιο κράτος από κράτος μέλος της ΕΕ θα λύνονται στο Διεθνές Δικαστήριο, υπενθύμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Όπως αναφέρει, σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός, «με την απόφαση αυτή, κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να φέρει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές διαφορές του με ένα κράτος-μέλος. Στην προκείμενη περίπτωση, δηλαδή, η Τουρκία τις διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα».

Απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης τόνισε:

«Εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει θα συμβεί το εξής: Η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας. Μπορεί κατόπιν τούτου να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας».

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγει επισημαίνοντας πως αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις, αλλιώς θα γινόμαστε έρμαιοι προβλημάτων κάθε στιγμή, όπως σήμερα του προσφυγικού.

...και η ελληνική κυβέρνηση απάντησε

«Με ενδιαφέρον παρατηρήσαμε σήμερα ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επικαλέστηκε τη Συμφωνία του Ελσίνκι, του 1999, προκειμένου να εκφράσει ανησυχία για την πολιτική της κυβέρνησης.

Αλήθεια άραγε, ποιοι κυβερνούσαν στο μεσοδιάστημα των τελευταίων χρόνων και δεν αξιοποίησαν την εν λόγω Συμφωνία;

Ας απευθυνθεί, λοιπόν, ο κ. Σημίτης, αν όντως ανησυχεί, στο κόμμα του και στη ΝΔ, και όχι στη σημερινή κυβέρνηση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή