Oμοσπονδία στα βόρεια της Συρίας ανακήρυξαν οι Κούρδοι. Δεν την αναγνωρίζουν Συρία και ΗΠΑ

Oμοσπονδία στα βόρεια της Συρίας ανακήρυξαν οι Κούρδοι. Δεν την αναγνωρίζουν Συρία και ΗΠΑ
News camera shoots bombs and war in Kobani, Syria from Suruc, Turkey border.
News camera shoots bombs and war in Kobani, Syria from Suruc, Turkey border.
alfimimnill via Getty Images

Οι Κούρδοι της Συρίας ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη την εγκαθίδρυση μιας ομόσπονδης περιφέρειας στις ζώνες που ελέγχουν στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι τους.

Ειδικότερα ο Nawaf Khalil, αξιωματούχος στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) δήλωσε ότι η ανακοίνωση έγινε την Πέμπτη κατά τη διάσκεψη Κούρδων στην πόλη Ρμέιλαν στη βορειοανατολική Συρία.

«Δίνουμε την ευχή μας στο σχέδιο του ομοσπονδιακού συστήματος Ροζάβα-Βόρεια Συρία», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Άλνταρ Ξελίλ, μέλος της επιτροπής προετοιμασίας του σχεδίου αυτού.

Εντός της ημέρας θα συσταθούν συμβούλια, αποστολή των οποίων θα είναι να προσδιορίσουν το περίγραμμα της περιοχής αυτής και τη φύση του συστήματος αυτού, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι.

Η ένωση τριών κουρδικών «καντονιών» (Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζιρέ), εκτός των περιοχών που κατέκτησαν πρόσφατα οι κουρδικές δυνάμεις στον συριακό βορρά, αντιπροσωπεύει ένα περαιτέρω βήμα προς την αυτοδιάθεση. Ωστόσο οι Κούρδοι γνωστοποιούν ότι το σχέδιό τους στηρίζεται σε «εδαφική» κι όχι «εθνοτική» βάση, έχοντας εκπροσώπους του αραβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων στις περιοχές αυτές.

Η ανακήρυξη έγινε τη στιγμή που Σύριοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις στη Βιέννη με την αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να βρουν λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο. Ωστόσο το PYD δεν λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις καθώς η Τουρκία το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ότι η απόφαση αυτή δεν έχει κανένα νομικό ή πολιτικό αντίκτυπο.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη δημιουργία μιας ενιαίας και αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία, ενώ σύμφωνα με μήνυμα που ανάρτησε η αμερικανική πρεσβεία την Άγκυρα, υπογραμμίζεται πως η ανακήρυξη αυτόνομης ομοσπονδίας δεν έχει κανένα νομικό καθεστώς και ξεκαθαρίζεται πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν κανενός είδους αυτόνομης, αυτοδιοικούμενης ή ημιαυτόνομης ζώνης στη Συρία.

Στη δημιουργία ομόσπονδης περιφέρειας αντιτίθεται επίσης η γειτονική Τουρκία.

Δημοφιλή