ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/03/2016 18:20 EET | Updated 17/03/2016 19:10 EET

Σε εθνική σύνταξη 300 ευρώ για 15ετή ασφάλιση φαίνεται να συμφωνούν Κατργούγκαλος - δανειστές

sooc

Στα 300 ευρώ για τα 15 χρόνια ασφάλισης και στα 384 για τα 20 χρόνια, φαίνεται να τα «βρίσκουν» ο υπουργός Εργασίας και οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ωστόσο πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται τα ποσά να διαμορφωθούν ακόμη και υψηλότερα- τουλάχιστον για την 15ετία- και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να είναι χαμηλότερη των 300 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές για σημαντικές περικοπές στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, ενώ το πλέγμα προστασίας αναμένεται να κυμανθεί από 1.300 έως 1.400 ευρώ μικτά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η δε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως θα είναι στο 1%, κάτι στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνούν ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και οι δανειστές.

Ο υπουργός πάντως, επεσήμανε πως κατά τις συζητήσεις, καταγράφηκε πρόοδος σε όλα τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν το Σάββατο, που είναι και το επόμενο ραντεβού. Όπως ανέφερε, υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ σχετικά με την αύξηση των εισφορών, ο υπουργός είπε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των θεσμών ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Νέα συνάντηση για κόκκινα δάνεια

Το Σάββατο(19/3) θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός εξερχόμενος από το Χίλτον: "Έχουμε απόσταση".

Οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων, καθώς όπως είπε ο υπουργός: "Ζητούν να πωλούνται τα πάντα". Διευκρίνισε όμως ότι "εξαιρούν όμως, ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)".

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και την διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.