Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό της 17ης και 18ης Μαρτίου

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό της 17ης και 18ης Μαρτίου
SOOC

Με την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ολοκληρώθηκαν οι εργασία της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και με τους ευρωπαίους ηγέτες, παρά τις αόριστες αναφορές που υπάρχουν στο κείμενο συμπερασμάτων των 28 και τα αδιευκρίνιστα σημεία στο κείμενο που περιγράφεται η συμφωνία με την Άγκυρα να επιμένουν πως αυτή θα συμβάλει στην μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Τόσο οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αλλά και οι Αλέξης Τσίπρας και Άγκελα Μέρκελ επέμειναν ιδιαίτερα στο γεγονός πως μετά τις 20 Μαρτίου- οπότε ξεκινά η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών αλλά και προσφύγων στην Τουρκία, δεν θα υπάρξουν μαζικές απελάσεις μεταναστών κάτι που αντίκειται σε διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα όσων αναζητούν άσυλο ενώ ο όλος μηχανισμός θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου που θα ενισχύσει τις ελληνικές υπηρεσίες ενώ θα ζητηθεί η συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο δε έλληνας πρωθυπουργός, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η έκβαση της Συνόδου συνιστά μια νίκη για την Ελλάδα και την Κύπρο αφού δεν προχώρησαν τα σχέδια όσων ήθελαν να συνδέσουν το κυπριακό με την συμφωνία για το προσφυγικό. Όπως τόνισε δεν επετράπη να ανοίξουν κεφάλαια που έχουν παγώσει Ελλάδα και Κύπρος ενώ σημειώνεται πως ακόμη και για το θέμα της βίζα τονίστηκε πως μέχρι τον Ιούνιο η Άγκυρα θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τις 72 προϋποθέσεις που απαιτούνται για υπάρξει κατάργηση των θεωρήσεων.

Πάντως ο κ.Τσίπρας δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εάν και κατά πόσο θα προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα αλλά και από την Τουρκία σε άλλες χώρες της ΕΕ, αναφέροντας πως κάποιες χώρες ενδεχομένως να αντιδράσουν και πάλι- αφού τα προγράμματα είναι εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά. Φάνηκε μάλιστα να προτείνει πως όσοι δεν θέλουν να μοιραστούν τα βάρη φιλοξενώντας πρόσφυγες και παρέχοντας τους άσυλο, θα έπρεπε ίσως να συνεισφέρουν με άλλο τρόπο, όπως με οικονομική βοήθεια προς τις δοκιμαζόμενες χώρες.

Τέλος σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, αποφασίστηκε μεν η επιτάχυνση της διάθεσης των 3δισ. ευρώ που είχαν ήδη αποφασιστεί να δοθούν, αλλά οποιαδήποτε νέα βοήθεια θα εξεταστεί στο μέλλον.

Δημοφιλή