ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/03/2016 13:30 EET | Updated 17/03/2016 13:30 EET

Αποφασισμένος να ασκήσει βέτο δηλώνει ο Αναστασιάδης στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, walks with Cypriot President Nicos Anastasiades prior to a meeting at EU headquarters in Brussels on Wednesday, March 16, 2016. The Cypriot president is in Brussels on Wednesday to meet with EU leaders prior to a summit on migration which begins Thursday. (AP Photo/Virginia Mayo)

Αποφασισμένη να μπλοκάρει με την άσκηση βέτο, μια συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, εάν οι εταίροι της επιμείνουν στην ικανοποίηση της απαίτησης της Άγκυρας για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της, φαίνεται πως είναι η Κύπρος.

Προϋπόθεση, για να μην γίνει κάτι τέτοιο, είναι η Άγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

«Η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της (για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι που δεν κάνει», τόνισε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο Euronews.

Ερωτηθείς αν θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Κύπρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Φυσικά ... Όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Προσερχόμενος πάντως στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και θα υπάρξει συμβιβασμός στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής τονίζοντας όμως πως «υπάρχουν εμπόδια».

Βέβαια όπως έσπευσε να απαντήσει σε όσους επικρίνουν την επιμονή της Κύπρου στο πάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, «Η Κύπρος σίγουρα δεν είναι το εμπόδιο. Σε ό,τι μας αφορά, από την αρχή θέσαμε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις. Και είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Συνεπώς, πιστεύω ότι ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο. Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο (σ.σ. Παρασκευή)» δήλωσε.

Σε ερώτηση αν θα έκανε χρήση βέτο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Ασφαλώς, εφόσον η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει στις Βρυξέλλες τον κ.Αναστασιάδη υποστήριξε ότι «η Κύπρος δεν δέχεται πιέσεις, ούτε βολιδοσκοπείται ως προς τη στάση της στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για «ταύτιση απόψεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Θεσμών ως προς το πλαίσιο, τους όρους και τις προϋποθέσεις για το οποιοδήποτε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, ακόμα όμως και για την παραχώρηση κατάργησης των θεωρήσεων [σ.σ.: της βίζας] από πλευράς ΕΕ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποσαφήνισε ότι το Πρωτόκολλο της Άγκυρας «παραμένει απαρέγκλιτη προϋπόθεση για το άνοιγμα παγωμένων κεφαλαίων» και τα 72 προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων και η ισότιμη μεταχείριση των κρατών-μελών) αποτελούν ορθή απαίτηση, που θέτει η ίδια η ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της βίζας.