Νταβούτογλου: Τα 3 δισ. δεν θα πάνε στην Τουρκία, αλλά για το καλό των Σύριων προσφύγων

Νταβούτογλου: Τα 3 δισ. δεν θα πάνε στην Τουρκία, αλλά για το καλό των Σύριων προσφύγων
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

«Μοιραστήκαμε τις ιδέες και προοπτικές και τα οράματά μας και επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι συμφωνήθηκε επίσης να συζητηθεί και το θέμα της ένταξης, καθώς και η συριακή κρίση.

Το θέμα είναι να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και να έχουμε στρατηγικό στόχο, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία έχει ανθρωπιστική διάσταση. Όσον αφορά στην αποθάρρυνση των διακινητών και την ενθάρρυνση της νόμιμης μετακίνησης, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια εξισορροπημένη αντιμετώπιση όσων παρατύπως εισέρχονται στα νησιά του Αιγαίου- τονίζοντας ωστόσο ότι για να μπορεί να υπάρχει επιστροφή στην Τουρκία η ΕΕ θα πρέπει να δεχτεί αντίστοιχο αριθμό ατόμων στο δικό της έδαφος. «Τα βάρη και το κόστος πρέπει να επιμερίζονται δικαίως« υπογράμμισε.

Τις επόμενες εβδομάδες, σημείωσε θα αρχίσει η καταβολή των 3 δισ. ευρώ. «Το ποσό αυτό δεν θα δοθεί στην Τουρκία. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν προς το καλό των Σύριων προσφύγων, η Τουρκία απλά θα βοηθήσει» δήλωσε, αναφέροντας ότι ως το 2018 θα υπάρξει καταβολή άλλων 3 δισ. για τους πρόσφυγες.

«Αποφασίστηκε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 που είναι άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της Τουρκίας. Επιταχύνουμε άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων τους επόμενους μήνες. Αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και το αντίθετο, υπό το φως της συριακής κρίση» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή