Η επόμενη μέρα της απιστίας: 9 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε αν σας έχουν απατήσει

Η επόμενη μέρα της απιστίας: 9 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε αν σας έχουν απατήσει
Escaping Bride Groom
Peter Dazeley via Getty Images
Escaping Bride Groom

Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να αντιδράσεις αφού σας έχουν απατήσει. Είτε αποφασίσετε να μείνετε στην σχέση, είτε να φύγετε θα χρειαστείτε χρόνο μέχρι να νιώσετε και πάλι καλά, αναφέρει η σύμβουλος σχέσεων Laura Miolla.

«Η σχέση σας έχει πέσεις θύμα της προδοσίας και της εξαπάτησης. Είναι εύκολο να αναρωτηθεί κανείς τι έκανε λάθος, αλλά η απιστία δεν είναι δική σας αντανάκλαση, αλλά επιλογή του συντρόφου σας, αναφέρει.

Ακολουθούν 9 συμβουλές από ειδικούς σχετικά με το πως να διαχειριστεί κανείς την απιστία και να προχωρήσει παρακάτω.

1. Δώστε στον/στην σύντροφό σας την ευκαιρία να σας εξηγήσει τι συνέβη

Μην πάρετε κάποια βιαστική απόφαση για το αν θα μείνετε ή θα φύγετε ειδικά αν η απιστία ήταν κάτι ξαφνικό. Όταν ηρεμήσετε αφιερώστε λίγο χρόνο για να συζητήσετε με τον/την σύντροφό σας το πως οδηγήθηκε εκεί, αναφέρει η ψυχολόγος Helen Zielinski Landon.

«Δείτε αν μπορούν να απαντηθούν τα ερωτήματά σας και αν νιώθετε ότι μπορείτε να συγχωρέσετε και να συνεχίσετε με τον/την σύντροφό σας. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι θα έχετε ξεχάσει κιόλας το τι έχει γίνει. Θα χρειαστεί να γίνει δουλειά, αλλά είναι πιθανό να βρείτε την δύναμη για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στην σχέση σας, καθώς και μία εκτίμηση όλων όσων θα μπορούσαν να έχουν χαθεί και μία νέα δέσμευση βελτίωσης».

2. Μην ξεχνάτε ότι δεν φταίτε εσείς για την απιστία

Με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο δεν είστε υπεύθυνοι που σας απάτησαν. Ήταν μία δική τους απόφαση και όχι δική σας.

«Ανεξάρτητα από τον λόγο που κάποιος πήρε αυτή την απόσταση, πρέπει να διαχωρίσετε τον εαυτό σας από την επιλογή αυτή», αναφέρει η Miolla.

3. Κάντε τις ανάγκες σας προτεραιότητα και προστατεύστε τον εαυτό σας

Φυσικά και συνεχίζετε να ενδιαφέρεστε για τον άνθρωπό σας. Σε εκείνη τη φάση, όμως, είναι σημαντικό να βάλετε πρώτο τον εαυτό σας, αναφέρει η Tracy Schorn, συγγραφέας του βιβλίου «Leave a Cheater, Gain a Life: The Chump Lady’s Survival Guide».

«Θα συνεχίζεις να αγαπάς αυτόν τον άνθρωπο και αυτό είναι ταυτόχρονα τραγικό και κατανοητό, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να αρχίσεις να βάζεις όρια. Αυτό είναι σημαντικό, είτε τα ξαναβρείτε, είτε όχι».

4. Εάν μπορείτε, μιλήστε με κάποιον ειδικό

Ενώ σκέφτεστε ακόμα ποια θα είναι η επόμενή σας κίνηση είναι καλό να δείτε την οπτική και κάποιου που βρίσκεται έξω από την κατάσταση. Αυτό δεν περιλαμβάνει τους φίλους και τους γνωστούς σας, αλλά κάποιον ειδικό.

5. Αναρωτηθείτε: Αυτό ήταν το πρώτο ατόπημα ή η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Υπάρχει μεγάλη διαφορά αν ήταν η πρώτη φορά που ο/η σύντροφός σας σας δίνει κάποιο δικαίωμα ή είναι το τελευταίο από μία σειρά άσχημων συμπεριφορών.

«Εάν αυτό που σας συνέβη είναι η πιο πρόσφατη ή η χειρότερη έως τώρα προδοσία από μέρους του/της συντρόφου σας, ίσως είναι ώρα να φύγετε. Συχνά υπάρχουν σημάδια και ενδείξεις για το γεγονός ότι η σχέση έχει κάνει τον κύκλο της, αλλά φοβόμαστε να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Αντιμετωπίστε αυτή την κατάσταση ως ευκαιρία για να πάτε παρακάτω», αναφέρει η Helen Zielinski Landon.

6. Εκτιμήστε πότε ξεκίνησε να «χαλάει» ο γάμος σας (ή η σχέση σας)

Αν και, φυσικά, δεν πρέπει να κατηγορήσετε τον εαυτό σας για αυτό που συνέβη, είναι πιθανό ο γάμος σας να μην βρισκόταν στην καλύτερή του φάση. Η απιστία ή μία παράνομη σχέση είναι πολλές φορές ένδειξη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στον γάμο σας.

7. Αποφασίστε τι σημαίνει για εσάς το να «πάτε παρακάτω»

Τελικά «πάω παρακάτω» σημαίνει να χωρίσετε ή να προσπαθήσετε να σώσετε την σχέση σας;

«Δώστε άδεια στον εαυτό σας να νιώσει αυτό που ακριβώς νιώθει για όσο χρόνο χρειάζεται. Αναρωτηθείτε τι είναι σημαντικό για εσάς σε μία σχέση, ποια είναι τα όριά σας και τι είναι για εσάς συμβιβασμός», λέει η Miolla.

8. Εάν αποφασίσετε να μείνετε, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο/η σύντροφός σας πρέπει να έχει την διάθεση να αλλάξει

Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε την σχέση σας. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν όλες οι σχέσεις να σωθούν και σίγουρα δεν μπορούν να σωθούν, αν δεν το θέλουν και οι δύο.

9. Μην μείνετε επειδή φοβάστε να είστε μόνοι

Δεν είναι κακό να αποφασίσετε να μείνετε και να δουλέψετε πάνω στη σχέση σας, αλλά μην φοβηθείτε να ζητήσετε περισσότερα από την σχέση σας (όπως για παράδειγμα να είναι πιστός/ή) και σίγουρα μην μείνετε επειδή φοβάστε να είστε μόνοι.

«Επιλέξτε έναν δρόμο που θα σας πάει ένα βήμα παραπέρα και θα σας εξυπηρετεί. Πάρτε χρόνο για να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και τα θέλω σας. Η καλύτερη σχέση που πρέπει να έχετε στη ζωή σας είναι αυτή με τον εαυτό σας και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», λέει η Miolla.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.