O Πολ Μέισον κατηγορεί το ΔΝΤ για «εγκληματική αμέλεια» σε βάρος της Ελλάδας

O Πολ Μέισον κατηγορεί το ΔΝΤ για «εγκληματική αμέλεια» σε βάρος της Ελλάδας
A pedestrian walks in front of a mural in central Athens, Monday, Aug. 26, 2013. In two bailout packages so far, Greece's European partners and the International Monetary Fund have committed euro 240 billion (US$320 billion) in loans. Last week, German Finance Minister Wolfgang Schaeuble said there will have to be another aid program after the current one expires next year. (AP Photo/Petros Giannakouris)
A pedestrian walks in front of a mural in central Athens, Monday, Aug. 26, 2013. In two bailout packages so far, Greece's European partners and the International Monetary Fund have committed euro 240 billion (US$320 billion) in loans. Last week, German Finance Minister Wolfgang Schaeuble said there will have to be another aid program after the current one expires next year. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Για «εγκληματική αμέλεια» στην περίπτωση της Ελλάδας. κατηγορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Πολ Μέισον, αρθρογράφος του Guardian και οικονομικός συντάκτης του Channel 4. Σε άρθρο του στο Medioum.com αναφέρεται στη νέα διαμάχη Ελλάδας-Ταμείου για το αφορολόγητο, με τον ίδιο να φαίνεται να υιοθετεί και τη θέση τη ελληνικής κυβέρνησης πως οι απαιτήσεις που διατυπώνονται επιβαρύνουν δυσανάλογα τους φτωχούς και ευνοούν τους έχοντες. Παράλληλα όμως εντάσσει και αυτές τις νέες απαιτήσεις στην όλη «τακτική» των καθυστερήσεων που εκτιμά πως ακολουθούν οι δανειστές προειδοποιώντας: «Το αδιέξοδο (σ.σ. που έχει δημιουργηθεί) έχει ιδιαίτερη αξία, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται και υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η τακτική της Τρόικα, αυτή της καθυστέρησης των αποφάσεων που οδηγεί σε παράταση του πόνου της κοινωνίας και της έντασης των πολιτικών εντάσεων μοιάζει-στο πλαίσιο και των προσφυγικών ροών αλλά και της αναδυόμενης και πάλι γεωπολιτικής αστάθειας- με εγκληματική αμέλεια». πως

Σημειώνεται πως ο Π.Μέισον που παρακολουθεί από την αρχή την οικονομική κρίση στη χώρα μας, είναι και ο δημιουργούς- μαζί με τη δημοσιογράφο και σκηνοθέτη, Θεόπη Σκαρλάτου- του ντοκυμαντέρ #ThisIsACoup

Το άρθρο του Πολ Μέισον όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Medium. Com υπό τον τίτλο «IMF’s criminal neglect on Greece»:

«Οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Αντιλαμβάνομαι πως το ΙMF επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει να καταργήσει τις φορολογικές απαλλαγές που αφορούν τους φτωχότερους και παράλληλα να επιβληθεί χαμηλότερο αφορολόγητο για όλους τους πολίτες, που οδηγήσει σε ανακατανομή των χρημάτων προς τα πάνω.

Επί του παρόντος το ελληνικό σύστημα επιτρέπει στους πολίτες να κερδίσουν 2.100 ευρώ από φόρους αλλά μειώνεται για όσους κερδίσουν περισσότερα από 21.000 ευρώ και παύει να ισχύει για όσους κερδίζουν περισσότερα από 40.000 ευρώ.

Το ΔΝΤ, στο πλαίσιο παρασκηνιακών συζητήσεων αυτή την εβδομάδα, απαίτησε η απαλλαγή να μειωθεί στα 1.800 ευρώ και να αυτό να ισχύει για όλους τους Έλληνες, ακόμη και για αυτούς που βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως κάτι τέτοιο αποτελεί ένα δώρο 300 ευρώ στους πλούσιους.

Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της μαγικής σκέψης που διακατέχει τους αξιωματούχους του ΔΝΤ όταν δεν κάνουν σπαραξικάρδιες ομιλίες σε παγκόσμια φόρα για την ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχοί.

Στα πραγματικά παρασκήνια, της πραγματικής κρίσης και όταν πρόκειται για τους πραγματικά φτωχούς, η πραγματική πολιτική του ΔΝΤ είναι η αναδιανομή στους πλούσιους.

Η φορολογική απαλλαγή αποτελεί ένα μόνο από τα κρίσιμα ζητήματα σε μία ευρύτερη διαμάχη στην οποία το ΔΝΤ αρνείται να “υπογράψει” το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος όπως το έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους.

Λογικά η Ελλάδα θα έπρεπε απλά να συμφωνήσει με τους όρους μιας νέας διάσωσης μόνο με την ΕΕ και την Ευρωζώνη αλλά η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να “πουλήσει” κάτι τέτοιο στο κοινοβούλιο της χωρίς την εμπλοκή και του ΔΝΤ.

Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, η οποία δέχθηκε νέα ακραία μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα της έκτακτης διάσωσης της τον Ιούλιο, δεν έχει ακόμη συμφωνία διάσωσης.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών λέει: "Είμαστε έκπληκτοι για μια ακόμη φορά με τη στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά οι απαιτήσεις των εκπροσώπων του οργανισμού ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που ο κόσμος αντιλαμβάνεται γενικά ως οικονομική θεωρία. Είναι εμφανές πως το ΔΝΤ ως παραδοσιακός υποστηρικτής των φτωχών του κόσμου, δεν διαπραγματεύεται τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε".

Το αδιέξοδο (σ.σ. που έχει δημιουργηθεί) έχει ιδιαίτερη αξία, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται και υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η τακτική της Τρόικα, αυτή της καθυστέρησης των αποφάσεων που οδηγεί σε παράταση του πόνου της κοινωνίας και της έντασης των πολιτικών εντάσεων μοιάζει-στο πλαίσιο και των προσφυγικών ροών αλλά και της αναδυόμενης και πάλι γεωπολιτικής αστάθειας- με εγκληματική αμέλεια».

Δημοφιλή