Χωρίς συμφωνία αναχωρούν για τις διακοπές του Πάσχα των καθολικών οι δανειστές της χώρας

Χωρίς συμφωνία αναχωρούν για τις διακοπές του Πάσχα των καθολικών οι δανειστές της χώρας
Eurokinissi

Χωρίς συμφωνία αναχωρούν για τις διακοπές του Πάσχα των καθολικών οι δανειστές της χώρας και όλα μένουν μετέωρα καθώς δεν υπάρχει ημερομηνία που να προσδιορίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκταμίευση της δόσης και η οικονομία να παραμένει υπό ασφυκτική πίεση, ενώ φυσικά παρατείνεται και η όποια συζήτηση για το χρέος. Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό αλλά και τα κόκκινα δάνεια και πολύ περισσότερο όπως φαίνεται το ΔΝΤ.

H αδιάλλακτη στάση του Ταμείου σε μια σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό που αφορά στο Ασφαλιστικό, τορπιλίζει τις όποιες προσπάθειες για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής» τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Βρυξέλλες εξετάζουν λύση που αφήνει το ΔΝΤ εκτός.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η ίδια πηγή επικαλούμενη πληροφορίες αναφέρει ότι η κ. Μέρκελ διερωτήθηκε «τι ακριβώς κάνει ο Τόμσεν» και πρόσθεσε πως ακόμα και ο Σόιμπλε της επισήμανε πως «η ελληνική κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που έχει ήδη προτείνει».

Έτσι με ορατό το ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου εξετάζεται πολύ σοβαρά η προοπτική μιας ευρωπαϊκής λύσης η οποία μάλιστα κερδίζει και αρκετούς υποστηρικτές.

Βέβαια και το Ταμείο είναι επιφυλακτικό όσον αφορά στη συμμετοχή του στην όλη διαδικασία ενώ ιδιαίτερα σκληρά είναι τα μέτρα ύψους 4% με 5% που ζητεί από την κυβέρνηση κάτι που σημαίνει μέτρα άνω των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το κούρεμα του χρέους που επανειλημμένα έχει ζητήσει από την Ευρώπη.

Μάλιστα όλη την προηγούμενη εβδομάδα η διαπραγμάτευση σερνόταν εξαιτίας των διαρκών απαιτήσεων του ΔΝΤ αφού ζητούσε μεγάλη μείωση του αφορολόγητου και δραστικές περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Όσον στο αφορολόγητο το Ταμείο ζητεί αφορολόγητο ακόμη και για 7.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς περιλαμβάνει αφορολόγητο όριο κοντά στις 9.300 - 9.350 ευρώ έναντι των 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.

Η ένταση μεταξύ των δύο μερών (κυβέρνησης και θεσμών) είναι μεγάλη και δημοσιεύματα αναφέρουν πως τριβές υπήρξαν ακόμη και για την ημερομηνία αναχώρησης. Σύμφωνα με τους Financial Times η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης

«να τελειώνουμε γιατί πρέπει να φύγουμε διακοπές» για να της απαντήσεις ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «για να γνωρίζεις για ποια χώρα μιλάμε να πάμε διακοπές στην Ειδομένη».

Τα τέσσερα «αγκάθια» που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών είναι:

Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

- Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

- Τα «κόκκινα» δάνεια, με το ΔΝΤ να επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

- Η ένσταση από το ΔΝΤ για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Εν τω μεταξύ αναφορικά με το ασφαλιστικό ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος το Σάββατο από τη συνάντηση με τους θεσμούς δήλωσε ότι στη σημερινή (Κυριακή) συνάντηση δεν αναμένεται τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό, αλλά θα τεθεί ένας «οδικός χάρτης», για να κλείσει η συμφωνία στο προσεχές διάστημα.

Επίσης επανέλαβε ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν έχει μπει στο τραπέζι του διαλόγου ούτε από τους δανειστές. Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η βασική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παραμένει το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, θα είναι το σύστημα.

Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ύψος της είναι 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία. «Υπάρχει, όμως, μία συζήτηση για το αν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας, με αυτόν τον τρόπο, τα σενάρια που έκαναν λόγο για εθνική σύνταξη στα 288 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.

Όπως και να έχει οι δανειστές φεύγουν χωρίς να έχει κλείσει κανένα ανοιχτό ζήτημα και είναι βέβαιο πως η επιστροφή τους δεν θα είναι νωρίτερα από τις αρχές Απριλίου.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν στο Βήμα της Κυριακής ότι παρότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, θα πρέπει όλα τα ζητήματα να κλείσουν μαζί. Αναφέρουν επίσης ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο φορολογικό, ωστόσο η τελική συμφωνία θα υπάρξει μόλις συμφωνηθούν όλα και το αφορολόγητο.

Δημοφιλή