Κλείνουν οι πόρτες στην Ευρωλίγκα: κίνδυνος για τις Εθνικές!

Κλείνουν οι πόρτες στην Ευρωλίγκα: κίνδυνος για τις Εθνικές!
Contra

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του Μπερτομέου στην Αθήνα και τις δηλώσεις του για το νέο τοπίο του μπάσκετ στην Γηραιά Ήπειρο, είναι φανερό ότι από την νέα χρονιά αλλάζουν πολλά. Όσο και αν ο ισχυρός άνδρας της διοργάνωσης , της κορυφαίας είναι αλήθεια, έριξε τους τόνους στην κόντρα με την ΦΙΜΠΑ, το τοπίο είναι ασαφές και οι επιπτώσεις θα φανούν σίγουρα.

Ευρωλίγκα για λίγους

Τα ερωτηματικά είναι πολλά. Σαφώς το ενδιαφέρον με το νέο σχήμα της Ευρωλίγκας που θα θυμίσει παλιές καλές εποχές είναι ωραίο και θα έχει μόνο μεγάλες αναμετρήσεις στο πρόγραμμα κάθε εβδομάδα, άρα καλύτερα έσοδα. Από την άλλη, όμως, μικραίνει πολύ ο αριθμός συμμετοχών με τα 11 κλειστά συμβόλαια και το όνειρο πολλών να μπουν στην ελίτ δυσκολεύει αφάνταστα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Μπερτομέου δεν απάντησε ποτέ στην ουσία σε έξυπνη ερώτηση συναδέλφου τι θα έλεγε σε ένα υποψήφιο επενδυτή που η ομάδα του θέλει να μπει στην Ευρωλίγκα, αλλά δεν έχει συμβόλαιο εγγυημένο.

Η αλήθεια είναι ότι είναι λογικό να υπάρχουν κλειστά συμβόλαια, αλλά ίσως έπρεπε να υπάρχει μικρότερος αριθμός ή να γίνουν, για παράδειγμα, 20 οι ομάδες με περισσότερα προκριματικά, αλλά και τότε θα είχαμε άλλα θέματα, όπως την έλλειψη χρόνου για να παίζουν όλοι με όλους που και τώρα οριακά και με ερωτηματικά βγαίνει.

Για ποιο λόγο να επενδύσουν;

Μεγάλο θέμα γιατί πολλές ομάδες που κάνουν επένδυση μένουν εκτός. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες ομάδες θα έχουν συμβόλαιο το κάθε έτος, πλην αυτών που θα έχουν μόνιμο. Εδώ μπαίνει το πρόβλημα για τις ελληνικές ομάδες. Γιατί να επενδύσει ο κάθε Λάσκαρης στην Άρη, ο κάθε Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ, ο κάθε Σαββίδης στον ΠΑΟΚ αν δεν παίζουν με τους κορυφαίους; Να χαλάνε 5 εκ. από την τσέπη τους για να πάνε προκριματικά και αν και αν...

Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει 100% κάποια πράματα και γι αυτό έγινε επαφή Ευρωλίγκας-Άρη (ο οποίος είναι μαγαζί-γωνία), αλλά βλέπουμε ότι είναι απίθανο να πάρουν οι Θεσσαλονικείς συμβόλαιο και μάλλον θα πρέπει και αυτός να πάει από προκριματικά και μέσω Eurocup! Ποιός θα μπει σε αυτές τις διαδικασίες και στις άλλες χώρες αν δεν έχει χρήμα να πετάξει;

Οσον αφορά στο θέμα με τις ομοσπονδίες, δεν θα τιμωρηθούν ομάδες και παίκτες. Αυτό ξεπεράστηκε μπρος στο κίνδυνο ανεξέλεγκτης καταστροφής. Αλλά απάντηση στο γιατί να επενδύσει κάποιος δεν υπάρχει. Και το Eurocup δεν θα έχει καν τις καλές ομάδες που είχε τα τελευταία χρόνια, αφού πολλές θα πάνε στο Champions της ΦΙΜΠΑ, άρα να κάνει τι; Με την λογική αυτή πάει κατευθείαν στην διοργάνωση της ΦΙΜΠΑ, η οποία φαίνεται πως θα είναι καλύτερη σε ονόματα από το Eurocup και θα πάρει και καλύτερα χρήματα. Εκεί, βέβαια, δεν θα βρει τα παραδοσιακά μεγάλα ονόματα του μπάσκετ και του χώρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς και οι δύο πλευρές δεν κάθονται μαζί στο τραπέζι να μοιράσουν τα πράματα και την πίτα για το γενικότερο καλό. Ετσι πάμε σε μια περίεργη κατάσταση που αρχικά μπορεί να πλήξει και το ελληνικό μπάσκετ. Ενώ βλέπουμε να γίνονται μεγάλα βήματα σε ΑΕΚ, Άρη και (με αστερίκους) ΠΑΟΚ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η προσπάθεια!

Λίγα λεφτά για τέτοιο προϊόν

Μέσα σε όλα θα έχουμε και άλλα θέματα. Αρχικά μιλάει η Ευρωλίγκα για διπλασιασμό των εσόδων και των χρημάτων που θα μοιράσει με την νέα εταιρεία που πήρε το μάνατζμεντ. Μιλάνε για 400 εκ. σε 10 χρόνια. Δηλαδή μόνο 40 εκ. το χρόνο; Σόρι, αλλά ένα τέτοιο πολυδιαφημισμένο προϊόν δεν μπορεί να βρει ένα χορηγό των 10 εκ. το χρόνο και άλλα 20 από τηλεοπτικά και άλλες 50 εταιρείες των 1 και 3 εκ; Περίεργα πράματα.

Οι ομάδες θα πάρουν διπλάσια... ψίχουλα απ αυτά που έπαιρναν, άρα τα ψίχουλα θα γίνουν ξεροκόματο; Κοινώς να βάζουν πάλι από την τσέπη τους οι οικογένειες Αγγελόπουλων και Γιαννακόπουλων για να βγαίνει το μπάτζετ. Οταν στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, με μια απλή καλή πορεία παίρνεις για πλάκα 30 εκατομμύρια!

Τις Εθνικές τις σκέφτεται κανείς;

Εκτός όλων των παραπάνω, έχουμε και άλλο θέμα που έχει να κάνει με το κομμάτι των Εθνικών ομάδων. Ο Μπερτομέου παραδέχθηκε ότι ημερομηνίες δεν υπάρχουν και δεν θα παίζουν οι διεθνείς των ομάδων της Ευρωλίγκα με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα! Αν βάλουμε και τους ΝΒΑερς θα έχουμε κωμικά πράγματα. Εθνικές ομάδες χωρίς κανέναν σχεδόν από τα ρόστερ που ξέρουμε οπότε στα Ευρωμπάσκετ που θα έχουμε θα παίζουν Ελβετίες, Ιρλανδίες και Ανδόρες;

Επικίνδυνα πράματα έρχονται για το ευρωπαϊκό μπάσκετ με πολλές παραμέτρους και δεν έχει πάρει χαμπάρι ουδείς.

Δημοφιλή