Η ιστορική βόλτα του Ομπάμα στην Αβάνα και οι συναντήσεις του πρώτου Αμερικανού προέδρου που επισκέπτεται την Κούβα από το 1928

Η ιστορική βόλτα του Ομπάμα στην Αβάνα και οι συναντήσεις του

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Κούβα χθες στην απαρχή μιας ιστορικής επίσκεψης που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού μετά από δεκαετίες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρώην ψυχροπολεμικών εχθρών.

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Ομπάμα και την οικογένειά του λίγοι αλλά ενθουσιώδεις κάτοικοι, ενώ άλλοι παρακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή από μπαλκόνια και αυλές. Στην Αβάνα, μια μικρή ομάδα Κουβανών που περίμενε παρά την τροπική βροχή και αυστηρά μέτρα ασφάλειας φώναζαν "Βίβα Ομπάμα, Βίβα Φιντέλ", καθώς ο πρόεδρος και οι οικογένειά του έφευγαν μετά από το γεύμα σε εστιατόριο μια φτωχογειτονιά.

Yesterday, President Obama made history. For the first time ever, Air Force One touched down in Havana, Cuba: http://go.wh.gov/sBvtMt #CubaVisit

Posted by The White House on Monday, 21 March 2016

Η τριήμερη επίσκεψη, η πρώτη από Αμερικανό πρόεδρο στην Κούβα σε 88 χρόνια, είναι το επιστέγασμα ενός διπλωματικού ανοίγματος που ανακοινώθηκε από τον Ομπάμα και τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον Δεκέμβριο του 2014, θέτοντας τέλος σε μια αποξένωση που ξεκίνησε όταν η κουβανική επανάσταση έδιωξε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση το 1959. Η τελευταία φορά που πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εν ενεργεία πάτησε στο έδαφος της Κούβας ήταν το 1928, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ έφτασε με πολεμικό πλοίο.

Τον πρόεδρο Ομπάμα υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ενώ η επίσημη τελετή υποδοχής του θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, όταν ο Ομπάμα συναντήσει τον Κουβανό πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται από την απουσία του Κάστρο από την υποδοχή στο αεροδρόμιο, παρότι είχε προσωπικά υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο τον Σεπτέμβριο. Ο Ομπάμα έχει συνομιλίες με τον Κάστρο, αλλά όχι τον αδερφό του Φιντέλ, και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες σήμερα. Θα συναντηθεί ιδιωτικά με διαφωνούντες, θα απευθυνθεί στον κουβανικό λαό ζωντανά από τα κρατικά μέσα και θα παραστεί σε φιλικό παιχνίδι μπέιζμπολ αύριο.

Ο Ομπάμα στην Κούβα

Δημοφιλή