ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2016 14:57 EET | Updated 22/03/2016 14:58 EET

Guardian: Γιατί χτύπησαν το Βέλγιο;

Bloomberg via Getty Images
Floral tributes, candles and chalked messages of condolence sit on Beursplein square in Brussels, Belgium, on Tuesday, March 22, 2016. Explosions ripped through the Brussels airport departure hall and a downtown subway station on Tuesday morning, causing deaths and injuries and spurring fears of imminent follow-up attacks in the capital of the European Union. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Τους λόγους για τους οποίους οι τρομοκράτες στοχοποίησαν το Βέλγιο εξετάζει δημοσίευμα του Guardian. Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν σειρά δεδομένων που έκαναν την καρδιά της Ευρώπης τόσο ευάλωτη σε τέτοιου είδους χτυπήματα.

Διαβάστε ακόμα:

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στο επίκεντρο των αρχών βρέθηκε το Μολενμπέκ, μια υποβαθμισμένη συνοικία των Βρυξελλών, γνωστή και ως «άνδρο των τζιχανιστών». Πράγματι, οι δράστες των επιθέσεων του Παρισιού μεγάλωσαν στο Μολενμπέκ, όπου το 80% των 100.000 κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η ισχυρή μουσουλμανική παρουσία στις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η εύκολη διάθεση όπλων, το γρήγορο δίκτυο συγκοινωνιών, η υψηλή ανεργία στις συνοικίες μεταναστών και η πολιτική αστάθεια στην χώρα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα στο Βέλγιο.

Μετά την σύλληψη μάλιστα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, στο Μολενμπέκ, όλα έδειχναν ότι ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για μια ακόμα αιματηρή επίθεση. «Τις επόμενες μέρες και τα επόμενα χρόνια, οι βελγικές αρχές θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί απέτυχαν να σταματήσουν μια επίθεση που ήξερα ότι θα ακολουθούσε», τονίζει το άρθρο.

Ήδη από τις δεκαετίες 1980 και 1990, το Βέλγιο βρισκόταν κάτω από την απειλή της τρομοκρατίας, λόγω των αναταραχών στη Μέση Ανατολή. «Είναι μακρά η ιστορία σύνδεσης του Βελγίου και της Γαλλίας με το βασίλειο της τρομοκρατίας», εξηγεί ο Rik Coolsaet, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας.

Την δεκαετία του 1990, τουλάχιστον ένας Αλγερινός ιεροκήρυκας που είχε εκδιωχθεί από την Γαλλία, όσο εκτυλισσόταν ο πόλεμος στην Αλγερία, κατέληξε στο Βέλγιο. Ο ίδιος άρχισε να κηρύσσει σε τεμένη του Μολενμπέκ, με το οποίο συνδέονται οι περισσότεροι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι.

Ακόμα, ήδη από το 2005 πολλοί Βέλγοι άρχισαν να ταξιδεύουν μέχρι το Ιράκ. Η πρώτη γυναίκα καμικάζι που επιτέθηκε σε κομβόι Αμερικανών στη χώρα προερχόταν από το Βέλγιο. Το 2008, οι ριζοσπαστικοποιημένοι Βέλγοι άρχισαν να ταξιδεύουν προς το Αφγανιστάν. Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξεκίνησε το 2011, ήταν αυτός που ξεχείλισε το ποτήρι. Τι είναι όμως αυτό που οδήγησε τόσους νέους μουσουλμάνους στον εξτρεμισμό τα τελευταία χρόνια;

Ο Guardian αποδίδει την αύξηση των Ευρωπαίων εξτρεμιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μόλις το ένα πέμπτο των τζιχαντιστών έχουν στρατολογηθεί από μέλη της οικογενείας τους. Ακόμα, τα τεμένη υπολογίζεται ότι επηρεάζουν μόλις έναν στους 20 εξτρεμιστές. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι το διαδίκτυο βοηθά στην εξάπλωση των ριζοσπαστικών ιδεών.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι οι επιθέσεις στο Βέλγιο ήταν προδιαγεγραμμένες. Η ισχυρή μουσουλμανική παρουσία στις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με την εύκολη διάθεση όπλων, το γρήγορο δίκτυο συγκοινωνιών, η υψηλή ανεργία στις συνοικίες μεταναστών και την πολιτική αστάθεια στην χώρα, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα που ευνοεί τέτοιου είδους επιθέσεις.