ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2016 07:31 EET | Updated 22/03/2016 07:31 EET

Πτώση σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 1-3 μονάδες βάσης, καθώς οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφαλείς τίτλους. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό.

Στις άλλες αγορές, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούσαν περίπου 1%, ενώ το ιαπωνικό γιεν και ο χρυσός, που συχνά θεωρούνται επίσης καταφύγια σε περιόδους έντασης, σημείωσαν άνοδο. «Δεν υπήρχε λόγος να ανοίξει η αγορά ομολόγων τόσο δυνατά, επομένως πρέπει να υποτεθεί ότι αυτό έχει να κάνει κάπως με την επίθεση στις Βρυξέλλες», δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής της εταιρείας KBC.

Οι χθεσινές δηλώσεις υπέρ μίας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής από αρκετούς αξιωματούχους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) είχαν ασκήσει ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων πριν το συμβάν στις Βρυξέλλες, καθώς ήγειραν την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα Ντένις Λόκχαρτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιθανόν να είναι έτοιμες για μία αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο, ενώ ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Τζέφρι Λέικερ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια και να κινηθεί προς τον στόχο της Fed που είναι 2%.

Οι αποδόσεις συνέχισαν να αυξάνονται ελαφρά, όταν άνοιξαν οι αγορές σήμερα, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν κατεύθυνση, μετά τις ειδήσεις για τις εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Οι επενδυτές περιμένουν επίσης μία σειρά οικονομικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης και το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)