ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/03/2016 10:44 EET | Updated 22/03/2016 10:45 EET

«Πρώτη φορά» αντιστρέφονται οι ρόλοι: Μετανάστες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία

Sooc

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., να γίνει η επανεισδοχή από τη χώρα μας στην Τουρκία των πρώτων 50 προσφύγων και μεταναστών.

Οι πρόσφυγες θα ξεκινήσουν από τη Λέσβο και θα φτάσουν με πλοίο στο Δικελί, ως μία πρώτη αναγνωριστική ενέργεια επιβεβαίωσης των συμφωνιών της συνόδου κορυφής στις 20 Μαρτίου. «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έστω και συμβολικά να ολοκληρώσουμε μία επανεισδοχή με πλοιάριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αυτό θέλουμε και είναι ο στόχος μας», δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι θαλάσσιες επανεισδοχές, σύμφωνα με τον ελληνικό σχεδιασμό, θα γίνονται ανά περίπου 50 πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες την κάθε φορά, με καθημερινά δρομολόγια, τα οποία θα καθορίζονται από τον αριθμό των επιβεβαιώσεων ταυτοτήτων και υπηκοοτήτων που θα κάνουν οι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι στα νησιά μας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, που οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να βάλουν μία τάξη, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αμείωτες, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στη Λέσβο έφθασαν το προηγούμενο 48ωρο, 1.200 πρόσφυγες και 1.400 στη Χίο.

Έλληνες αστυνομικοί στην Τουρκία

Οι πρώτοι πέντε Έλληνες αστυνομικοί-παρατηρητές ταξιδεύουν σε πρώτη φάση στο λιμάνι του Δικελί της Τουρκίας.

Δύο από αυτούς πιθανότατα θα μετακομίσουν στο λιμάνι του Τσεσμέ, προκειμένου να συνεργαστούν με τις τουρκικές αρχές για τις επανεισδοχές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στη χώρα μας.

Πρόκειται για στελέχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών που γνωρίζουν καλά αγγλικά, ενώ δύο από τους πέντε είναι γνώστες και της τουρκικής γλώσσας. Αρκετοί ακόμη Έλληνες αστυνομικοί αναμένεται να μετακινηθούν σε πόλεις των τουρκικών παράλιων, στην περίπτωση που η τουρκική πλευρά χαρακτηρίσει και άλλα λιμάνια της ως σημεία επανεισδοχής, κάτι που θα συζητηθεί την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων σε τόπο που ακόμη δεν έχει οριστεί.

Έλληνες αστυνομικοί αναμένεται να εγκατασταθούν και στην Άγκυρα, αν και έχουμε αστυνομικό σύνδεσμο εκεί. Ωστόσο, οι κεντρικές υπηρεσίες της επανεισδοχής βρίσκονται στην τουρκική πρωτεύουσα και δεν αποκλείεται να υπάρξει ενίσχυση.

Στην Ελλάδα έχουν φτάσει ήδη Τούρκοι παρατηρητές. Συγκεκριμένα έξι εγκαταστάθηκαν στη Χίο, οχτώ στη Λέσβο, πέντε στη Σάμο και από τρεις σε Λέρο και Κω. Όλοι τους είναι ανώτεροι πολιτικοί υπάλληλοι, καθώς την ευθύνη του μεταναστευτικού στη γειτονική χώρα έχει η διεύθυνση Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών και όχι η Αστυνομία.